Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trumpadministrationen-soker-nya-vagar-nar-migrantkaravanen-narmar-sig/

Världen

Trumpadministrationen söker nya vägar när migrantkaravanen närmar sig

En amerikansk gränsvakt och en kubansk asylsökande i Hidalgo, Texas.
Bild 1 av 2 En amerikansk gränsvakt och en kubansk asylsökande i Hidalgo, Texas. Foto: John Moore/AFP
Soldater från den amerikanska armén sätter upp taggtråd vid gränsen mot Mexiko i Donna, Texas.
Bild 2 av 2 Soldater från den amerikanska armén sätter upp taggtråd vid gränsen mot Mexiko i Donna, Texas. Foto: John Moore/AFP

Trumpadministrationen tillkännagav på torsdagen nya åtgärder som syftar till att förvägra migranter asyl, om de olagligt tagit sig in i USA. Presidenten motiverar reglerna med nationella säkerhetshänsyn.

Kalle Holmberg
Rätta artikel

Den hårdnande linjen står i strid med den humanitära tillämpning som USA praktiserat under lång tid för utlänningar som tagit sig in i USA, skriver tidningen Washington Post.

Restriktionerna har, enligt ledande företrädare för administrationen, stöd i befogenheter som presidenten besitter och som Donald Trump använde när hans ”inreseförbud” infördes i början av 2017.

– De som tar sig in i landet mellan gränsstationer är medvetna om att de på eget bevåg bryter mot lagen. Så medan immigrationslagar ger människor skydd på skilda sätt, så begås samtidigt brott mot federala lagar utifrån det sätt som dessa illegala främlingar tar sig in i landet, sade en tjänsteman när regelverket på torsdagen presenterades för reportrar.

President Trump förbereder nu ett tillkännagivande i vilket han kommer att hävda nödvändigheten av dessa maktbefogenheter. Ändringen av reglerna kommer att på fredagen publiceras i USA:s federala register, det officiella organ i vilket federala lagar och regler presenteras i sin fulla längd.

Att det nya regelverket omgående kommer att ifrågasättas är lätt att förutse. Jurister och grupper som arbetar för immigranters rätt lär med kraft gå till motattack via juridiska kanaler, med huvudargumentet att USA:s lagar tydligt medger grundläggande asylskydd för var och en som når USA, oavsett hur dessa människor tar sig in i landet, skriver Washington Post.

Foto: Rebecca Blackwell

Restriktionsförslaget är det senaste exemplet på hur Trumpadministrationen försöker hävda rätten till exekutiva maktbefogenheter för att försvåra för immigranter och utlänningar att ta sig in i USA. I bakgrunden finns förstås den så kallade karavanen av centralamerikaner, mellan 7.000 och 10.000 personer som nu vandrar norrut genom Mexiko. President Trump har gjort en stor sak av att kräva verktyg för att stoppa dessa människor när de når Mexikos gräns mot USA.

Läs mer: Domstolsbeslut tvingar Trump att behålla Obamas Daca-program

Läs mer: Tusentals amerikanska militärer ska stoppa karavanen

Läs mer: Detta vet vi om ”migrantkaravanen”