Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trumps advokat: Jag betalade porrfilmsstjärnan för tystnad

Stephanie Clifford.
Stephanie Clifford. Other: Matt Sayles/AP

Donald Trumps personliga advokat medger att han ur egen ficka betalat en porrfilmsstjärna motsvarande en miljon kronor för att hålla tyst. Hon uppger att hon tidigare haft ett förhållande med USA:s nuvarande president. Tidigare har advokaten förnekat att någon utbetalning ägt rum.

Tidigare i år redovisade tidningen Wall Street Journal uppgifter som visade att Donald Trumps mångåriga privata advokat Michael Cohen betalat en tidigare porrfilmsskådespelare, Stephanie Clifford, för att hålla tyst om ett tidigare förhållande med Trump.

Cohen skulle ha bildat ett eget bolag för att betala Clifford motsvarande en miljon kronor. Clifford, med artistnamnet Stormy Daniels, berättade i en intervju 2011 om sin relation med Trump, som ska ha ägt rum 2006, ungefär samtidigt som Trumps hustru Melanie var gravid med sonen Barron Trump.

Läs mer: Trumps advokat ska ha köpt porrstjärnans tystnad 

Både advokaten och Vita huset förnekade hela saken i januari.

På tisdagen förklarar Michael Cohen för tidningen New York Times att Clifford mycket riktigt fick en summa pengar i precis den storleksordningen, 130.000 dollar, men att han betalade den helt ur egen ficka.

Betalningen ska ha gjorts några veckor före presidentvalet.

Cohen väljer att berätta sedan en fristående demokratigranskande organisation, Common Cause, hävdat att betalningen utgör ett hittills oredovisat bidrag till Trumpkampanjen.

I ett uttalande till den federala valkommissionen förklarar Cohen nu att betalningen var helt privat från hans sida och inte hade något med Trumps kampanjorganisation att göra. Han lämnar ett liknande uttalande till New York Times.

”Varken (Trumps koncern) Trump Organization eller Trumpkampanjen hade någon del i transaktionen till fru Clifford, och de ersatte mig inte för betalningen, vare sig direkt eller indirekt”, säger Cohen i uttalandet till tidningen.

Cohen förklarar sitt agerande med att även falska anklagelser skulle kunna vara politiskt skadliga för Trump om de publicerades.

Han vill dock inte svara på frågan om huruvida Donald Trump själv var medveten om att hans advokat gjort utbetalningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.