Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 07:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trumps-ambassador-sags-som-hinder-i-granskning-av-biden-petades/

Världen

Trumps ambassadör sågs som hinder i granskning av Biden – petades

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Donald Trump talade redan i juni med Kinas president Xi Jinping om sin politiska rival Joe Biden, visar ett sparat telefonsamtal. Samtidigt avslöjas att den amerikanska ambassadören i Ukraina petades för att hon ansågs vara ett hinder i granskningen av Joe och Hunter Biden.

Detaljer avslöjas nu i rask takt kring Donald Trumps försök att förmå utländska ledare att hjälpa till med att hitta graverande uppgifter om Demokraternas presidentkandidater, framför allt Joe Biden.

På torsdagen sade Trump till journalister utanför Vita huset att hans administration ”definitivt funderar på” att be de kinesiska ledarna titta närmare på Joe Bidens son Hunter Bidens affärer i Kina.

Läs mer: Donald Trump: Kina borde utreda familjen Biden 

Hunter Biden har suttit i styrelsen för ett investmentbolag som hade kopplingar till kinesiska företag under den tid Joe Biden var USA:s vicepresident.

Trump svarade på en direkt fråga att han inte ännu ställt frågan om att granska Hunter Biden till den kinesiska presidenten Xi Jinping.

Senare uppdagades det att ett telefonsamtal han hade med Xi den 18 juni visar att han redan då talade med sin kinesiska kollega om Joe och Hunter Biden. Samtalet finns lagrat på samma server som härbärgerar Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj – ett samtal som föranlett Demokraterna att utreda eventuell riksrätt.

Trump ska också ha lovat att inte säga något om protesterna i Hongkong så länge handelssamtalen med Kina pågår.

När CNN ställer frågor till kinesiska diplomater om den amerikanska presidentens utspel säger de sig vara paffa och mycket förvirrade.

– Det här är ganska kaotiskt, säger en av dem.

– Vi vill inte hamna mitt i amerikansk inrikespolitik.

Enligt en Trumpallierad som inte arbetar i Vita huset har regeringstjänstemän i Peking frågat om Trump menar allvar med att kineserna borde granska Biden och fått svaret: ”Att utreda korruption är ett enkelt sätt att skaffa sig goodwill hos Trump”.

Marie Yovanovitch Foto: Mikhail Palinchak

Samtidigt avslöjar Wall Street Journal att USA:s ambassadör i Ukraina Marie Yovanovitch fick sparken i våras därför att hon ansågs vara ett hinder i försöken att utreda Hunter Bidens förehavanden i det landet.

Enligt källor till tidningen som är insatta i ärendet gav presidenten hög prioritet åt avskedandet av Yovanovitch. Hans advokat Rudy Giuliani, som hanterat den ukrainska framstöten å Trumps vägnar, hade påpekat att ambassadören uttryckt kritik mot Trump och var ett hinder i påtryckningarna på Ukraina att utreda Joe och Hunter Biden.

Petningen av Yovanovitch är en central fråga i den utredning Demokraterna inlett.

Enligt New York Times sagespersoner arbetade två av Trumps toppdiplomater i Ukraina på ett formellt uttalande till den nytillträdda statschefen Zelenskyj där Ukraina uttryckligen skulle ombes granska Trumps politiska rivaler.

Enligt USA:s tidigare särskilda sändebud i Ukraina Kurt Volker var det Rudy Giuliani som stod för de centrala formuleringarna.

Volker hördes på torsdagskvällen i kongressens utredning om eventuell riksrätt.

Läs mer: Efter Ukrainaavslöjandet: Trump allt mer aktiv på Twitter