Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trumps ”armada” mot Nordkorea falsk

USS Carl Vinson i Sundasundet på lördagen den 15 april.
USS Carl Vinson i Sundasundet på lördagen den 15 april. Foto: Sean M Castellano/US Navy

”Vi skickar en armada”, sade Donald Trump förra tisdagen om USA:s respons på Nordkoreas provskjutningar. Hangarfartyget USS Carl Vinson har blivit känd i medierapporteringen sedan Vita huset bekräftat uppgiften om att det är på väg mot Koreahalvön, men det är inte sant.

Spänningen mellan USA och Nordkorea har varit hög sedan Kim Jong-Un testade landets militära kraft med nya provskjutningar. USS Carl Vinson och tre andra militärfartyg i följe skulle lägga om kursen från Singapore mot Australien till Koreahalvön i stället hette det.

Men på en färsk bild från den amerikanska marinen syns hangarfartyget i Sundasundet, ungefär 500 mil från halvön och fortfarande i riktning mot Australien. USS Carl Vinson har hela tiden varit på väg dit för internationella övningar med Stillahavsflottan som patrullerat området sedan andra världskriget. 

Vita huset förklarar för New York Times att dess felaktiga uppgifter berodde på försvarsdepartementet vars tjänstemän förklarar för tidningen att allt handlat om en serie strul. Kommunikationskedjan slutade med en delvis felaktig beskrivning från försvarsminister Jim Mattis.

Utanför Pentagon och i resten av världen tolkades beskedet som ytterligare ett sätt som Trump visade USA:s muskler efter att man avfyrat 59 Tomahawkrobotar mot Syrien. Tolkningen har inte motsagts utan i stället fått understöd från bland andra Vita husets pressekreterare Sean Spicer, nationella säkerhetsrådgivaren H R McMaster och Pentagons talesperson Dana White.

Den ursprungliga källan till det dramatiska missförståndet var marinens pressmeddelande den 9 april om att amiral Harry Harris ställde in ett hamnbesök för USS Carl Vinson i australiska Fremantle. Källor inom marinen säger till New York Times att det bara handlade om att Harris inte ville riskera se bilder av soldater på permis under en tid av högspänning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.