Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trumps avlyssningsteori har nått vägs ände

01:39. Enligt FBI-chefen James Comey ville Ryssland hjälpa Donald Trump men skada Hillary Clinton under presidentvalkampanjen. Comey, som var inbjuden av representanthusets underrättelseutskott, avfärdade i förhöret även president Donald Trumps påstående om att dåvarande president Obama avlyssnade honom i Trump Tower.

Donald Trumps plötsliga påstående om att Barack Obama avlyssnat hans telefoner blir allt tunnare. Ingen formell instans finns nu kvar för att ge honom stöd för den allvarliga anklagelsen.

– Jag har ingen information som stödjer de tweetarna, och vi har letat noggrant inom FBI, sade FBI-chefen James Comey på måndagen och förtydligade att sedan 1970-talets Watergateskandal kan inte ens en president ensam beordra en avlyssning, utan rättsväsendet och kongressen måste vara delaktiga.

Därmed försvann Donald Trumps sista halmstrå, det sista hoppet att få något slags stöd för sina många Twittermeddelanden om att hans föregångare skulle ha avlyssnat telefoner i Trump Tower under valkampanjen. Barack Obama skulle ha varit beredd att sitta tio år i fängelse om det vore sant.

Läs mer: FBI-chefen i utskottsförhör om Trump

I ett första skede hävdade Trump att Obama i juni och oktober 2016 skulle ha vänt sig till den särskilda underrättelsedomstolen FISA med en begäran om att få avlyssna honom. Uppgiften kom ursprungligen från journalisten Louise Mensch vars artikel om en FBI-utredning av Trump och två ryska banker – Obama nämns över huvud taget inte – vandrat vidare och kryddats med konspirationsteoretiska detaljer på vägen till Vita huset.

Barack Obama har sagt att han har för avsikt att följa presidentpraxis och inte uttala sig om sina efterträdares arbete, men Donald Trumps oväntade anklagelse avfärdades dagen därpå av talespersonen Kevin Lewis som ”helt enkelt falsk”. James Clapper, chef för underrättelsetjänsten DNI under Obamaåren, dementerade samma dag.

Läs mer: Obama avfärdar Trump avlyssningsutspel

När orimligheten blev klarare justerades konspirationsteorin till att Obama skulle ha kringgått regelverkets bestämmelser om att avlyssna amerikanska medborgare. Närmare bestämt, rapporterade Fox News, skulle han ha vänt sig till brittiska signalspaningsmyndigheten GCHQ med en begäran om att avlyssna Trump.

Ord som ”nonsens”, ”urlöjligt” och ”dravel” ingick i kommentaren från GCHQ som rekommenderade att helt ignorera påståendet. Flera experter – inklusive FBI:s och NSA:s chefer under måndagens utskottsförhör – har påpekat orimligheten i detta och att en sådan anklagelse riskerar skada USA:s relation till en av de närmaste samarbetspartnerna i den så kallade Five Eyes-alliansen.

Justitiedepartementet har heller inte presenterat något som styrker sin chefs påstående, men representanthusets och senatens respektive underrättelseutskott har trots osannolikheten getts i uppdrag att utreda frågan. Båda instanserna har, enligt egen utsago, gjort allt de kunnat för att få fram bevis för Trumps påståenden, men de har inte kunnat hitta något som ens pekar i den riktningen.

Det är inte känt hur många skattedollar som gått åt för den lagstiftande församlingen och berörda myndigheter att utreda konspirationsteorin, men många kritiker har pekat på kostnadsfrågan och det faktum att ordinarie verksamhet har fått stå åt sidan i mer än två veckor. Nu ska det i princip vara över, men av presidentens formella Twitterkonto att döma är Donald Trump fortfarande inte övertygad om att han hade fel.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.