Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trumps framfart enar populister

Drygt 10 000 konservativa aktivister samlades i helgen i en gigantisk konferenslokal strax utanför Washington.
Drygt 10 000 konservativa aktivister samlades i helgen i en gigantisk konferenslokal strax utanför Washington. Foto: AFP

Det var en sammanbiten stämning när USA:s republikaner och konservativa samlades för sin största årliga konferens CPAC i helgen.

Paniken över att Donald Trump kan bli republikanernas presidentkandidat låg som ett mörkt moln över evenemanget, som samlar drygt 10 000 konservativa aktivister i en gigantisk konferenslokal strax utanför Washington DC.

Men vissa besökare var på bra humör. Jag möter ett muntert gäng som rest hit från Bryssel – en delegation på 20 personer från EU-parlamentets högernationalistiska partigrupp, ENF (Europe of Nations and Freedom).

– Det är fantastiskt här! I Europa kallas vi för extremhöger. Inte minst av er i Sverige. Men här märks det att vi är mainstream, säger Janice Atkinson, som tidigare var EU-parlamentariker för UK Independence Party och nu är oberoende parlamentariker i ENF-gruppen.

Atkinson är reseledare för delegationen från EU-parlamentet. Hon pekar ut de andra resekamraterna, som är parlamentariker och representanter från franska Front National, belgiska Vlaams Belang och österrikiska Freiheitliche Partei. Med Donald Trump har de äntligen fått en amerikansk ledare för samma idéer, säger hon.

– De som röstar på Trump här är ju samma människor som röstar på Front National, på UKIP, på Sverigedemokraterna. Vi är partier som slåss mot etablissemanget. Vi har samma syn på nationen, vi vågar säga att vi är stolta över våra länder. Vi förstår hoten från islam, vikten av att säkra landets gränser och begränsa invandringen, säger Atkinson.

Trumps framgångar i republikanernas primärval får europeiska högerpopulister att vädra morgonluft här i USA.

På CPAC har Atkinsons delegation möten med ledande republikaner, där man formulerar en agenda för ett slags internationell nationalism.

Russ Barnes, en äldre man i Donald Trump-keps, kommer fram till Atkinson efter en paneldiskussion om kaoset i Europa.

Han säger att han känner sig upprymd över att det verkar finnas ett nytt samförstånd mellan nationalister på båda sidor av Atlanten.

– Ni och Trump säger ju allt det jag själv har tänkt på så länge, men inte trodde att man fick säga längre, säger Barnes.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.