Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trumps militärparad ifrågasätts av både veteraner och republikaner

Presidentparen Trump och Macron vid militärparaden på Frankrikrikes nationaldag den 14 juli, Trumps inspiration.
Presidentparen Trump och Macron vid militärparaden på Frankrikrikes nationaldag den 14 juli, Trumps inspiration. Other: Joel Saget/AFP

Donald Trumps önskemål om en militärparad i Washington DC har fått extremt lite stöd. Sådant hör hemma i diktaturer, lyder den huvudsakliga invändningen .Till och med från presidentens husorgan ”Fox & Friends” har det framförts att en parad vore pengaslöseri.

Läs mer: Trump vill ha egen parad efter besöket i Paris

”Jag vet inte, det verkar som slöseri med pengar”, sade Fox-profilen Brian Kilmeade på onsdagen när det blivit känt att Pentagon utreder Trumps önskemål om att paradera arsenal och soldater genom huvudstaden förbi Vita huset.

Hans programledarkollegor Steve Doocy och Ainsley Earhardt hade entusiastiskt presenterat idén, men Kilmeade vände sig mot den uppskattade prislappen på drygt 160 miljoner kronor.

Washington DC:s lagstiftande organ reagerade med ordvitsen ”Tank, men nej tank” på Twitter och demokratiska borgmästaren Muriel Bowser meddelade att staden inte kommer att betala något för en parad. En lång rad av hennes partivänner i kongressen har uttryckt skarpt motstånd till paradförslaget, men också många republikanska parlamentariker har kritiserat det.

”Den paradälskande [presidenten] håller på att bli en liten Napoleon minus tiden i skyttegravarna, uniformbärandet och att kampen för sitt land”, kommenterade demokraten Jackie Speier, medan republikanen John Kennedy summerade sin inställning med orden ”självförtroende är tystlåtet och osäkerhet är högljutt”.

Många av hans partikamrater uttryckte visst stöd, men reserverade sig, som exempelvis den tongivande senatorn Lindsey Graham som meddelade att han inte är intresserad av ”en vulgär krigsmaterieluppvisning som bara signalerar svaghet”.

Snart sagt varje opinionsbildare har nämnt att militärparader generellt förknippas med Sovjetunionen/Ryssland, Kina, Nordkorea och andra diktaturer. Källor inom försvarsdepartementet säger anonymt till en rad medier att entusiasmen inom Pentagon för presidentens förslag är minimalt, och krigsveteranlägret är delat.

Försvarstidningen Military Times har en enkät där i skrivande stund 88 procent tycker att en militärparad är ”slöseri med pengar och trupperna är för upptagna”.

Tidigare elitsoldaten Robert J O’Neill, som hävdar att han avlossade de dödande skotten mot Usama Bin Ladin, har twittrat att dylika uppvisningar är ”tredje världen-trams” och att ”vi bereder, vi avskräcker, vi strider – sluta den här diskussionen”.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.