Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trumps ministrar följs av inbäddade övervakare

Vita huset.
Vita huset. Foto: Saul Loeb

Vita huset har anställt flera hundra personer vars uppgift är att inifrån departementen rapportera graden av regeringslojalitet, enligt flera källor till Washington Post. Uppdraget, antalet och personernas brist på myndighetserfarenhet skiljer sig markant från tidigare presidenter.

Vid alla presidentskiften anställer den nya statschefen ett antal personer som ska underlätta övergången, så kallade beachhead teams. Vita husets pressekreterare Sean Spicer har aviserat att det totala antalet som Donald Trump ska anlita är 536 – fler än någonsin förr.

De som ingår i gruppen arbetsleds inte av sina respektive departementschefer utan de rapporterar till Vita husets vice stabschef Rick Dearborn. Personerna fungerar som presidentens ögon och öron, som Trumps kampanjrådgivare Barry Bennett uttrycker det, men den funktionen har inte tidigare övergångspersonal fyllt under vare sig Barack Obama, George W Bush eller Bill Clinton.

Av de 400 namn som Pro Publica lyckats identifiera med hjälp av offentlighetsprincipen framgår att den nya personalen utmärker sig på fler sätt. Många av dem saknar tidigare erfarenhet från myndighetsarbete, medan andra är djupt etablerade i det ”träsk” som Trump lovat sina väljare att dränera. Breitbartskribenter och konspirationsteoretiker hör till gruppen, såväl som nyexaminerade personer inklusive en som tog studenten 2015.

Vid miljömyndigheten EPA ska den politiskt tillsatta övervakaren ha lagt sig i så många personalmöten att den nya myndighetschefen Scott Pruitt stängt honom ute, enligt Washington Posts källor.

På Pentagon uppger andra källor att Trumps utsända kallas ”kommissar”, en nedlåtande referens till lojalitetsgranskande personer som ryska statschefer placerat intill befälhavare ända sedan Peter den stores dagar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.