Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trumps misstro mot vetenskap chockar forskare

Donald Trump har flera gånger sagt att han inte tror på att utsläppen påverkar klimatet och att han vill riva upp Parisavtalet.
Donald Trump har flera gånger sagt att han inte tror på att utsläppen påverkar klimatet och att han vill riva upp Parisavtalet. Foto: Spencer Platt/AFP

Donald Trump satsar gärna på rymdfärder, men han och blivande vicepresident Mike Pence avfärdar vad forskarna säger om bland annat klimatförändringar, vaccin, ozonlagret och evolutionsteorin.

– Han låter som en gymnasieelev som försöker fejka att han kan svaret på ett prov, säger Albert Teich vid George Washington-universitetet.

– Trump blir den första president vi någonsin haft som är mot vetenskap. Konsekvenserna kommer att bli mycket, mycket allvarliga, sa Michael Lubell från American physical society i Washington till tidskriften Nature när utgången av det amerikanska presidentvalet stod klar.

En vecka efter valet har Albert Teich, professor på George Washington-universitetet och tidigare chef för forskningspolitikprogrammen vid American association for the advancement of science, AAAS, världens största sammanslutning för forskare, ännu inte lyckats smälta resultatet.

– Jag är fortfarande i chock, säger han.

Både Donald Trump och den blivande vicepresidenten Mike Pence har gjort många anmärkningsvärda uttalanden som visar att de inte tror på vetenskap. Under valkampanjen har Trump bland annat hävdat att vaccin kan orsaka autism – något som är väl utrett och avfärdat i många stora vetenskapliga studier – och att hårspray med freon inte kan påverka ozonlagret, trots att upptäckten att det kan göra det belönades med Nobelpriset i kemi 1995. Mike Pence har sagt att han tvivlar på evolutionsteorin, i en intervju i tv-kanalen MSNBC 2009 och i ett tal i kongressen 2002. Han skrev också en debattartikel 1998 om att rökning inte orsakar cancer, decennier efter att hälsomyndigheter och forskare hade visat på det starka sambandet mellan rökning och lungcancer.

– Deras ståndpunkter om evolution, vaccinationer, klimatförändringarna och liknande ligger långt ifrån vad forskningen kommit fram till och den stora majoriteten av forskarna är överens om, säger Albert Teich.

Det han skriver om klimatförändringar är den typ av svar du skulle vänta dig av en gymnasieelev som inte kan svaret på en fråga på ett prov och försöker fejka ihop något. Det är bara en massa ord som inte betyder någonting.

Donald Trump har sagt upprepade gånger att han inte tror på att våra utsläpp påverkar klimatet och att han vill riva upp Parisavtalet. Att han menar allvar visade han när han utsåg klimatförnekaren Myron Ebell till ledare för det amerikanska naturvårdsverket Environmental protection agency (EPA), som DN rapporterat om.

– Jag är rädd att våra värsta farhågor har blivit besannade. Med Trump vid makten kan det vara game over för klimatet. Om han håller sina vallöften och drar sig ur Parisavtalet kan det bli omöjligt att stabilisera planetens uppvärmning och hålla den under farliga nivåer, alltså under två grader, säger Michael Mann, föreståndare för Earth system science center vid institutionen för meteorologi vid Pennsylvania state university.

Inför valet ställde organisationen Science debate, som stöds av Nobelpristagare, universitetsrektorer, föreståndare för forskningsinstitut och företagsledare, 20 frågor om forskning och vetenskap till presidentkandidaterna.

– Där blev det tydligt att Trump är en varm förespråkare för rymdforskning, eller snarare rymdfärder som kanske inte direkt är forskning. Det är ett av få områden där han har en insatt rådgivare: Robert Walkers, före detta ordföranden för kongressens kommitté för vetenskap och rymdteknologi, säger Albert Teich.

Att han saknar kunskap eller kompetenta rådgivare i andra vetenskapliga frågor framgick tydligt.

– Det han skriver om klimatförändringar är den typ av svar du skulle vänta dig av en gymnasieelev som inte kan svaret på en fråga på ett prov och försöker fejka ihop något. Det är bara en massa ord som inte betyder någonting. För biologisk mångfald är det likadant, säger Albert Teich.

Vilka personer Donald Trump väljer som ministrar kommer att avgöra hur politiken kommer att se ut. Bland annat New York Times har spekulerat om att den tidigare republikanske presidentkandidaten Ben Carson skulle kunna bli utbildningsminister. Ben Carson är pensionerad hjärnkirurg, men är också kreationist, och menar att Egyptens pyramider inte är gravar för faraoner utan sädesmagasin som byggdes som förråd av den bibliske Josef inför den sjuåriga hungersnöden som beskrivs i Första Moseboken.

– Det skulle vara ett stort skämt, med Ben Carson som utbildningsminister. Han är en lysande hjärnkirurg, men jag tror inte han kan någonting utanför sitt fält, säger Albert Teich.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.