Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trumps personliga assistent sparkad

John McEntee blev rådgivare åt Donald Trump redan under kampanjarbetet och arbetade i tre år nära presidenten. På måndagen fick han sparken. Arkivbild.
John McEntee blev rådgivare åt Donald Trump redan under kampanjarbetet och arbetade i tre år nära presidenten. På måndagen fick han sparken. Arkivbild. Foto: Andrew Harnik/AP

Ytterligare en av amerikanska presidentens närmsta medarbetare har sparkats. 27-årige John McEntee eskorterades ut från Vita huset på måndagen, skriver The Wall Street Journal.

John McEntee har arbetat i den amerikanske presidentens närhet i drygt tre år, vilket gör honom till en av de mest långvariga medarbetarna hos Donald Trump.

Några av hans arbetsuppgifter var att alltid se till att en penna fanns nära till hands när Donald Trump skulle skriva autografer, han agerade kurir åt presidenten i Vita huset och senast i helgen var han ansvarig för att vrida fram Vita husets klockor till sommartid.

Läs mer: USA:s utrikesminister Rex Tillerson har fått sparken av Trump

Enligt källor till The Wall Street Journal fördes han ut från Vita huset utan ytterkläder och han hade inte fått samla ihop sina personliga ägodelar.

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders vägrade kommentera händelsen eftersom det är en personalfråga, men enligt källor till tidningen ska John McEntee ha varit en säkerhetsrisk i Vita huset. Enligt en källa ska det ha varit problem med hans bakgrund.

Flera tjänstemän i Vita huset har fått lämna sina jobb efter att den nya chefen John Kelly infört striktare säkerhetsregler för de anställda. Bland annat sekreteraren Rob Porter fick lämna sin tjänst efter att det uppdagats att han misshandlat sin två ex-fruar.

Läs mer: Vita huset-anställd avgår efter anklagelser om våld mot fruar 

I samband med en presskonferens tidigare i mars berättade John Kelly att flera av Vita husets tjänstemän inte genomgått någon säkerhetsklassning när han tillträdde i somras, sju månader efter att Donald Trump svurits in. Säkerhetsavdelningen började då utreda flera medarbetare och det visade sig att 35 tjänstemän felaktigt getts tillstånd att handskas med topphemlig information.

Men John McEntee kommer fortfarande vara en del av politiken. På tisdagsmorgonen skickade Trumps presidentkampanj ut ett meddelande om att 27-åringen kommer att arbeta som senior rådgivare för presidentvalskampanjen som siktar på att få Donald Trump återvald år 2020.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.