Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trumps-planer-for-oljeborrning-i-arktis-snart-verklighet/

Världen

Trumps planer för oljeborrning i Arktis snart verklighet

USA:s president Donald Trump. Foto: Jose Luis Magana/AP

Trumpadministrationen slutför nu planerna på att tillåta borrning av olja och gas i en del av Arktis som har skyddats i årtionden. I slutet av året ska de första avtalen för projektet kunna beviljas. Men exploateringen av viltreservatet som bland annat är hem för hotade isbjörnar har mötts av protester och kritik.

– Med enda fokus på att exploatera hela det känsliga kustområdet har administrationen kört över vetenskapen, tystat oliktänkande och stängt ute ursprungsbefolkningen, säger Adam Kolton, vd för Alaska Wilderness League till The Guardian i en kommentar.

Arctic National Wildlife Refuge är ett viltreservat som ligger i norra Alaska och är ungefär lika stort som Götaland. Djurlivet är rikt, bland annat som rastplats för flyttfåglar och som kalvningsplats för både renar och isbjörnar. 

Det miljökänsliga området gömmer också stora fyndigheter av olja vilket amerikanska republikaner länge har velat exploatera. Sedan mitten av 1980-talet har prospektering i reservatet varit förbjudet, och varje försök att luckra upp lagstiftningen har stoppats av demokrater i senaten eller genom att presidenten lagt in sitt veto.

En flytande oljerig i Kiliuda Bay i Alaska. Foto: James Brooks/Kodiak Daily Mirror via AP

Men efter en ändring av kongressen 2017 verkar det åter ha blivit möjligt, vilket Trump vill utnyttja. Om presidenten får sin vilja igenom innebär det att energibolag kan börja arbeta i det känsliga området för första gången på 30 år.

I veckan offentliggjorde Bureau of Land Management (BLM) sin slutliga miljökonsekvensbeskrivning för projektet och uppgav att de avser att börja bevilja avtal för olje- och gasborrning i slutet av året. Frågan ska nu avgöras av USA:s kongress. Men en republikansk majoritet där tyder det mesta på att det blir ett ”ja”.

Avtalen gäller huvudsakligen borrning på kustområdet i viltreservatet. 

– Det är ingen överraskning att administrationen valde det mest aggressiva leasingalternativet och inte ens låtsas att det handlar om återhållsamhet eller meningsfullt skydd, säger Adam Kolton till tidningen.

BLM uppskattar att oljeutvinningen i området kommer släppa ut 0,7 miljoner till 5 miljoner ton koldioxid i atmosfären varje år. Det motsvarar ungefär utsläppen från en miljon bilar årligen. Men USA:s fiske- och viltmyndighet anser att siffrorna är grovt underskattade. 

I BLM:s rapport står också att man i strid med vedertagen vetenskap menar att den globala uppvärmningen är cyklisk snarare än påverkad av människans livsstil. 

Läs mer: Uppgifter: Trump vill öppna skyddad jätteskog för exploatering

Läs mer: Alaskas vildmark på väg att öppnas för oljeborrning