Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trumps rådgivare: Avlyssning möjlig med mikrovågsugn

Kellyanne Conway utanför Vita huset i januari.
Kellyanne Conway utanför Vita huset i januari. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

Efter Donald Trumps tweet om att Obamaadministrationen skulle ha avlyssnat honom har till och med ledande republikaner krävt bevis för påståendet. Nu antyder Trumps topprådgivare Kellyanne Conway att avlyssning kan ha skett på en uppsjö olika sätt – bland annat genom ”mikrovågsugnar som görs till kameror”.

”Avlyssningen” riktad mot Donald Trump kan ha varit betydligt mer utbredd än vad Trump själv hittills har påstått. Det menar en av presidentens närmaste rådgivare, Kellyanne Conway, i en intervju med USA Today på söndagen.

– Jag kan säga att det finns många sätt att övervaka varandra. Man kan övervaka någon via deras telefoner, och definitivt via deras tv-apparater, sade hon.

Uttalandet var ett svar på en fråga om vad det finns för bevis för att den förre presidenten skulle ha låtit avlyssna Donald Trump under presidentvalskampanjen i oktober och vad Kellyanne Conway vet om detta.

Rådgivaren gav under intervjun även mer precisa exempel på hur en sådan avlyssning skulle ha kunnat gått till:

– Man kan göra det på en mängd olika sätt. Mikrovågsugnar som görs till kameror. Vi vet att det bara är ett faktum att det fungerar så nu för tiden.

Intervjun kommer drygt en vecka efter att Donald Trump tidigt på lördagsmorgonen den 4 mars levererade en serie påståenden som har fått både politiker och journalister att reagera häftigt. USA:s president hävdade på Twitter att den förre presidenten Barack Obama skulle ha låtit avlyssna Trump tower.

Trump anförde inte heller några bevis för sina påståenden. Flera bedömare gjorde snabbt analysen att det uppseendeväckande utspelet snarast var en politisk manöver för att få bort uppmärksamheten från en fråga som tyngde Trump: det faktum att flera personer i hans administration misstänks för att ha haft olämpliga kontakter med Ryssland.

Mer än en vecka efter angreppet på Twitter hade varken Donald Trump eller någon i hans administration fortfarande backat upp påståendet – vilket har fått ledande företrädare för Trumps eget parti att agera. På söndagen gick den republikanske senatorn John McCain ut med ett krav till Trump om att antingen ta tillbaka anklagelsen eller lägga fram bevis för att Obama skulle ha övervakat Trump.

Men gruppen runt Trump hade ännu sent på söndagen inte visat några tecken på att följa kraven och Kellyanne Conways kommentarer om den påstådda avlyssningen är ett av få uttalanden från Trumpadministrationen som över huvud taget har tagit upp frågan.

Läs mer: Reportage om Kellyanne Conway – Trumps general i mediekriget

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.