Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-15 22:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trumps-republikanske-kritiker-lamnar-partiet/

Världen

Trumps republikanske kritiker lämnar partiet

Kongressledamoten Justin Amash, Donald Trumps mest uppmärksammade interna kritiker, har meddelat att han lämnar det republikanska partiet. Arkivbild. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Justin Amash, den hittills ende republikanen i kongressen som förespråkat att dra president Donald Trump inför riksrätt, lämnar nu partiet.

”Tvåpartisystemet har utvecklats till ett existentiellt hot mot amerikanska principer”, skriver han i en gästkrönika i Washington Post på USA:s nationaldag.

Den Michiganbaserade kongressledamoten skapade stora rubriker när han i maj hävdade att särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning visade på tillräckliga grunder för att ställa Donald Trump inför riksrättsåtal.

Rapporten ”identifierar flera exempel på uppträdande som alla uppfyller grunderna för hindrande av rättvisa”, menade han.

Uttalandet fick bland annat presidenten själv att ta till Twitter för att konstatera att han ”aldrig gillat” den ”riktiga lättviktaren” Justin Amash. Under torsdagen kommenterade presidenten även Amash beslut att lämna partiet. ”Goda nyheter för Republikanerna att en av de dummaste och mest olojala personerna i kongressen 'slutar' i partiet”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1146766931573301248

Hård kritik kom även från andra partikamrater, och inte heller de republikanska väljarna tycks ha uppskattat utspelet. I en nylig opinionsundersökning låg Amash 16 procentenheter efter Jim Lowe, hans i hög grad okände republikanske utmanare till kongressen.

Nu har Justin Amash alltså beslutat sig för att lämna Republikanerna och kommer i stället sitta ut sin tid i kongressen som partilös.

”I dag förklarar jag min självständighet”, skriver han i sin gästkrönika i Washington Post. 

Han går hårt åt det amerikanska tvåpartisystemet, som lämnat honom ”desillusionerad” och ”uppskrämd”.

”Modern politik är fångad i en partipolitisk dödsspiral, men det finns en väg ut”, skriver han. ”Oavsett er situation ber jag er att också avvisa partilojaliteter och retorik som splittrar och avhumaniserar oss. Jag ber er att tro att vi kan vara bättre än det här tvåpartisystemet”.

Den senaste tiden har rykten florerat att Justin Amash kommer ställa upp som kandidat för Libertarianerna i det kommande presidentvalet. I en intervju med The Hill i maj sade han att han ”inte uteslutit det”, och om han ställer upp gör han det för att vinna snarare än att bara försöka sno röster från de stora partierna.