Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trumps son knyts till Wikileaks Podesta-mejl

Donald Trump Junior.
Donald Trump Junior. Other: AP

I slutskedet av presidentvalkampanjen var Donad Trump Jr, presidentens äldste son, i kontakt med Wikileaks, som släppte en mängd för demokraten Hillary Clinton besvärande mejl, visar nya dokument.

Donald Trump Junior utbytte meddelanden med Wikileaks Twitterkonto mellan den 20 september och den 12 oktober 2016, visar dokument som hans advokat lämnat in till utredarna i den specialgranskning av Trumps valkampanj som pågår, och som Trump Jr har lovat att medverka i.

Det är Atlantic magazine som kommit över handlingarna, som visar att det fanns kommunikation under en mycket känslig tid, både för Trumpkampanjen och för Wikileaks.

En tid därefter publicerade Wikileaks mejl från framstående demokrater, bland andra Clintons kampanjledare John Podesta, som man kommit över genom – enligt vad amerikanska underrättelseorganisationer utrett – dataintrång som ryska staten legat bakom, skriver The Guardian.

Ett exempel som lyfts fram och som visar vad man avhandlat:

”Hej Donald, underbart att se dig och din pappa och tala om våra publikationer” skrev @WikiLeaks till Trump Jr två dagar efter att hans pappa utropat ”Jag älskar Wikileaks” på ett kampanjmöte.

Meddelandet fortsätter sedan med en uppmaning till ”pappa” att twittra en Wikileakslänk när han nämner sajten, för att ”pressen missar många stora nyheter”.

Den aktuella länken går till ett verktyg som underlättade genomsökningen av John Podestas mejldatabas, som Wikileaks hade börjat lägga ut.

Enligt the Atlantic svarade inte Trump Jr på meddelandet, men två dagar senare twittrade han länken.

Wikileaksgrundaren Julian Assange har kommenterat nyheten med att ”den inte ger hela bilden” och själv länkat till en längre konversation mellan Trump Jr och Wikileaks.

Trump Jr:s advokater menar att de inte ser några problem med den avslöjade kommunikationen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.