Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trumps svar: Jag såg det på teve

00:58. Donald Trump började tala om något som skulle ha hänt i Sverige ”i går kväll” under ett tal på Melbourne-Orlandos flygplats i Florida.

Sveriges ambassad i Washington DC kontaktade på söndagen USA:s UD för att få klarhet om president Donald Trumps uttalande om Sverige. Och svaret kom några timmar senare där Trump i ett twitterinlägg förklarade att han hämtat sin information om Sverige från teve. ”Vi betraktar det som ett svar även till oss”, skriver Sveriges ambassad i Washington till DN.

Den svenska ambassaden i Washington har under dagen tagit kontakt med det amerikanska utrikesdepartementet för att få svar på vad president Trump menade med sitt uttalande på lördagen där han hänvisade till en händelse i Sverige ”i går kväll”:

– Se vad som händer i Tyskland. Se vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det? De tog in ett stort antal och de har problem de aldrig trodde de skulle ha, sa Trump vid ett möte i Melbourne i Florida på lördagen.

Under söndagen kontaktade svenska ambassaden i Washington amerikanska UD efter ett samråd mellan UD i Sverige och ambassaden för att få svar på vad Donald Trump menade.

Läs också: Martin Gelin: Sanningen är irrelevant när Trump vill skapa oro

Erik Wirkensjö, pressekreterare hos Margot Wallström, ville då inte bedöma president Trumps uttalande men står själv frågande inför det:

– Alla som har hört uttalandet undrar vad han syftar på.

Vet ni vad han syftade på?

– Nej.

En talesperson för Vita huset kommenterar sent på söndagskvällen frågan med att president Donald Trump talade i allmänna ordalag om ökande brottslighet och händelser i närtid, inte om en specifik händelse, heter det enligt Reuters.

Donald Trump själv svarade senare med ett twitterinlägg där han skriver att hans påståenden grundade sig på något han sett på teve.

”Mitt uttalande om vad som händer i Sverige syftade på ett inslag som sändes i Fox News, som handlade om invandrare och Sverige.”

Sveriges ambassad i Washington skriver till DN: ”Att Vita huset väljer att gå ut och svarar brett betraktar vi som ett svar även till oss.”

Svaret som kom via Reuters säger sig ambassaden inte känna till.

– Vi får se om det kommer något mer svar i morgon, säger Elin Holmström på UD:s pressjour.

Inslaget presidenten tittat på var en intervju i programmet ”Tucker Carlson Tonight” där amerikanske filmaren Ami Horowitz uttalade sig om förhållandena i Sverige, mot bakgrund av den senaste tidens invandring av aylsökanden. I intervjun, spridd till miljoner människor via sociala medier, målas det upp en kaotisk bild av ett Sverige invaderat av hundratusentals asylsökande flyktingar som får flytta in i ”fina lägenheter” i förorter där polisen sett ut vissa delar som man valt att inte ingripa i när larm kommer in, kallade ”no go zones”, på grund av den hotfulla och direkt farliga situation som där påstås råda.

DN har sökt statsminister Stefan Löfven för en kommentar men Löfven meddelar genom sin presskontakt att han ”inte är tillgänglig” under söndagen. Moderatledaren Anna Kinberg Batra skriver i ett uttalande till TT: ”President Trump får stå för sina uttalanden och redogöra för på vilka fakta han baserar dem.”

En som tror sig veta vad som hände i Sverige på fredagskvällen är Bill och Hillary Clintons dotter Chelsea Clinton. I ett twitterinlägg skriver dottern till den tidigare presidenten och presidentkandidaten lätt ironiskt:

”Vad hände i Sverige i fredags kväll? Grep de gärningsmännen bakom Bowling Green-massakern?”

Bowling Green-massakern är en icke existerande massaker som Donald Trumps rådgivare Kellyanne Conway hänvisade till i en intervju på MSNBC då hon försvarade de nya, hårdare inresereglerna i USA.

Läs också: Fler reaktioner på Trumps uttalande.

Rättelse 2017-02-20 22:30
I en tidigare version av denna artikel uppgavs felaktigt att det tv-inslag som president Donald Trump uppger att han sett och refererat till var producerat av ett australiskt tv-team. Inslaget var en intervju som ingick i ett amerikanskt tv-program av pratshowtyp, där ett kort utdrag från det australiska programmet (”60 minutes”) var ett av flera ingående klipp.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.