Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-22 17:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trumps-tonic-mot-covid-19-har-fasats-ut-efter-400-ar-i-kampen-mot-malaria/

VÄRLDEN

Trumps tonic mot covid-19 har fasats ut efter 400 år i kampen mot malaria

Inkafolket använde barken från ett särskilt träd för att behandla feber och frossa. Barken visade sig även vara effektiv mot malaria, som de europeiska kolonisatörerna tog med sig till Peru. Tryck från cirka 1880.
Inkafolket använde barken från ett särskilt träd för att behandla feber och frossa. Barken visade sig även vara effektiv mot malaria, som de europeiska kolonisatörerna tog med sig till Peru. Tryck från cirka 1880. Foto: TT

USA:s president Donald Trump var ute på tunn is när han rekommenderade malariamedlet hydroxiklorokin som behandling mot covid-19. Men att experimentera med mediciner mot en sjukdom på ett helt annat område är inte nödvändigtvis fel.

Det var trots allt genom en lyckträff hos inkafolket som botemedlet mot malaria upptäcktes på 1600-talet. Sedan dess har kininet förändrat kolonialhistorien och gett oss en av världens mest populära drinkar: gin och tonic.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in