Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trumps val av miljöchef ”en attack på klimatet”

Scott Pruitt.
Scott Pruitt. Foto: Carolyn Kaster/AP

Natten till lördagen svors Scott Pruitt in som chef för miljömyndigheten EPA. Men Donald Trumps val av miljöchef har väckt omfattande kritik bland miljöorganisationer, som beskriver honom som ”oljeindustrins älskling” och ”en fullskalig attack på hälsa och klimat”. Den före detta statsåklagaren i Oklahoma är en av EPA:s tidigare värsta motståndare – nu ska han leda arbetet där.

Scott Pruitt har under sina sex år som statsåklagare i Oklahoma upprepade gånger dragit EPA:s försök att reglera bland annat utsläppen av kvicksilver och smog inför rätta, skriver The Washington Post.

Han har varit tydlig med att han anser att EPA överskridit sina lagliga befogenheter under Obama, och att man belagt den fossila industrin med onödiga regleringar.

Nu befarar man att den nya administrationen inom kort kommer att ta de första stegen för att ”rulla tillbaka” flera av Obamas initiativ på miljöområdet, ungefär som man börjat göra med Obamacare, sjukförsäkringen.

Att backa saker som bränslenormer för bilar, kvicksilverutsläpp och andra utsläppsregler kommer dock inte att vara helt enkelt, menar tidningen, eftersom det ligger mycket byråkrati bakom sådana förändringar.

Läs mer: Här är Donald Trumps regering

Pruitt röstades igenom i senaten med siffrorna 52-46, efter att två demokrater röstat för honom och en republikan emot.

Reaktionerna kom snabbt från miljöorganisationer, som kallat Pruitt ”förorenarnas vän”.

– Scott Pruitt som chef för EPA betyder troligen en fullskalig attack på de skydd som amerikanerna åtnjutit för ren luft, rent vatten och hälsosamt klimat. För miljögrupper betyder det att de kommande fyra åren kommer vi att få slåss för livet, sa Michael brune, chef på Sierra Club, enligt Washington Post.

Valet av Pruitt har föregåtts av en segdragen konflikt i senaten, efter att demokraterna krävt ett stopp för omröstningen till dess Pruitts mejlväxling med toppar i oljeindustrin offentliggjorts, något som han blivit beordrad till av en domstol i Oklahoma, skriver BBC.

Nu röstades han igenom i alla fall.

Flera hundra av de anställda på miljömyndigheten EPA har också i ett öppet brev protesterat mot att Scott Pruitt skulle bli chef där.

En del av dem betecknar honom som en ”okvalificerad extremist”.

Från republikanskt håll håller man med Scott Pruitt om att EPA fått för stora befogenheter och ”lägger sig i delstatliga angelägenheter”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.