Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trumps ”yttrandefrihet” nobbas av domare

Donald Trump i Kentuckys största stad, Louisville, den 1 mars 2016.
Donald Trump i Kentuckys största stad, Louisville, den 1 mars 2016. Foto: John Bazemore/AP

Tre personer anmälde Donald Trump för att ha uppviglat människor till att slå dem under ett valtal i Louisville för ett år sedan. Presidenten har sagt att han uttalat sig med skydd av yttrandefriheten, men det försvaret ger Kentuckys federala domare inget för.   

”Få ut dem härifrån! Ut! Ut! Ut!”, sade Donald Trump åt ett antal personer som i egenskap av motståndare närvarade vid ett valtal i Louisville den 1 mars förra året. Flera filmer från tillfället visar hur sympatisörer föser, knuffar och i något fall slår demonstranterna för att uppfylla presidentkandidatens önskemål.

Två kvinnor och en man anmälde händelsen som misshandel på Trumps order och tilltalade är presidenten, kampanjstaben och tre supportrar. Trumps försvarsadvokater har å sin sida försökt få ärendet avskrivet med hänvisning till yttrandefriheten och det faktum att Trumps ord inte skulle tolkas som fysiskt våld.

Läs mer: Trump skyller våldet på Clinton och Sanders

Federala domaren David J Hale anser dock att det finns tillräckligt med faktauppgifter som stöder anmälarnas påståenden om att de skador de dokumenterat har kommit från tillfället. Också att Trumps ord kan ses som en uppvigling och det omfattas inte av yttrandefrihetens skydd.

– Det är rimligt att Trumps uppmaning om att ”få ut dem härifrån” förespråkar bruk av våld. Det var en order, en instruktion, en befallning, skrev Hale på fredagen enligt AP.

En av de tilltalade hör till vit makt-rörelsen och Hale avslog dennes önskemål om att få uppgiften struken från anmälan, eftersom den kan komma att spela roll i rättssaken då en av målsägarna är mörkhyad och en annan är transperson. Vid sidan av de fysiska tilltagen möttes demonstranterna av grovt sexistiska och rasistiska tillmälen och ”hur vidriga de än må vara är de relevanta för att visa under vilken stämning de anmälda händelserna ägde rum”, skriver Hale.

Läs mer: Trumps kampanj kantas av våld

Trumps valkampanj präglades i stor utsträckning av en entusiasm som ofta övergick i handgripligt våld i och utanför de lokaler presidentkandidaten talade. I intervjuer har Trump sagt att han varken uppmuntrar eller tolererar våld, men vid många valtal uttryckte han sig annorlunda.

I exempelvis Iowa uppmanade han åhörarna att ”banka skiten ur” demonstranterna med löfte om att betala rättegångskostnaderna och i Kansas sade han till en demonstrant att han själv skulle misshandla honom varpå han mimade slag till åskådarnas jubel. Efter att en Trumpsympatisör i North Carolina slagit en svart man i ansiktet sade han att ”det där är något vi måste ha lite mer av”.

Vid andra tillfällen åkallade han ”den gamla goda tiden” då demonstranterna behandlades ”väldigt, väldigt hårt och efter att de protesterat en gång gjorde de inte igen så lätt” och meningsmotståndare ”skulle bäras ut på bår”. Stämningen var ofta hätsk – också från motståndare mot Trumpsympatisörer – och några framträdanden fick ställas in av säkerhetsskäl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.