Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 02:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tsai-ing-wen-vinner-presidentvalet-i-taiwan-over-kinavanlig-rival/

Världen

Tsai Ing-wen vinner presidentvalet i Taiwan över Kinavänlig rival

Bild 1 av 2 Taiwans sittande president Tsai Ing-wen vann lördagens val.
Foto: SAM YEH
Bild 2 av 2
Foto: SAM YEH

Påverkade av demonstrationerna i Hongkong gav Taiwans väljare på lördagen sittande president Tsai Ing-wen förnyat förtroende. Resultatet innebär att Taiwans relation med Kina kommer att vara ansträngd framöver. Tsai Ing-wen vill minska beroendet av Kina. Men Kina kommer inte sluta pressa Taiwan att bli en del av folkrepubliken.

Taiwans president Tsai Ing-wen får styra landet i ytterligare fyra år. Enligt preliminära siffror vann Tsai Ing-wen 57 procent av rösterna i lördagens val. Det är klart mer än huvudmotståndaren Han Kuo-yus 38 procent. 

Val i Taiwan handlar alltid om förhållandet till Kina, som anser att Taiwan är en kinesisk provins. Men i år var Kina-frågan mer avgörande än någonsin. Protesterna i Hongkong gjorde det synligt för många unga invånare hur det kan bli om Taiwan blir en del av Kina.

Skiljelinjen mellan Tsai Ing-wen, som tillhör Demokratiska framstegspartiet (DPP), och Han Kuo-yu, för nationalistpartiet Kuomintang (KMT), gick i deras syn på relationen till Kina och i hur de förhållit sig till Hongkong. Medan Han förespråkar nära band med Kina har Tsai Ing-wen under valrörelsen tydligt varnat för att Taiwans demokrati kan vara hotad om Kina släpps in för mycket. Ett budskap som inte minst har lockat unga, som inte känner någon som helst samhörighet med Kina. 

Tsai Ing-wen har också gett sitt stöd åt proteströrelsen i Hongkong. Hon har varit tydlig med att konceptet ”ett land, två system”, som Kina vill sälja till Taiwan, aldrig kan komma i fråga. 

– Jag hoppas att Kina förstår att vår demokratiskt valda ledare och regering aldrig kommer att böja sig för Pekings hot och skrämseltaktik, sade Tsai Ing-wen när segern stod klar. 

Samtidigt manade hon sina supportrar att inte provocera sina politiska motståndare. Taiwan behöver enas nu, enligt Tsai Ing-wen.

Samma vindar blåste i valet till parlamentet där DPP såg ut att behålla sin majoritet, ledningen var klar på lördagskvällen när rösterna fortfarande räknades.

Därmed kommer Taiwan fortsätta föra en strikt Kina politik. Under innevarande mandatperiod har Tsai Ing-wen tagit avstånd från Kina och försökt öka Taiwans samarbete med resten av världen, inte minst andra sydostasiatiska länder. 

Hennes politik har lett till att Kina försökt straffa Taiwan i förhoppning om att locka landet till sig. Bland annat har det blivit svårare för kineser att turista i Taiwan. Dessutom har Kina med ekonomiska morötter fått sju länder att klippa sina diplomatiska band med Taiwan. Nu återstår bara 15 länder som erkänner Taiwan diplomatiskt.  

Kina har också pressat företag att inte erkänna Taiwan. Så har exempelvis internationella flygbolag ändrat destinationen ”Tapei, Taiwan” till bara ”Taipei” efter påtryckningar från Kina, som hotade med att dra in landningstillståndet i Kina om man inte gjorde det. 

Hur Kina reagerar på valresultatet är ännu oklart. Men att landet skulle överge sin övertygelse om att Taiwan tillhör Kina är uteslutet. Att Tsai Ing-wen stått upp som en anhängare till Hongkongs proteströrelse faller inte i god jord hos regimen i Peking, inte heller att hon har prioriterat samarbete med andra asiatiska länder framför Kina.

Ända sedan Kuomingtang (KMT) med Chiang Kai-shek i spetsen flydde till Taiwan efter förlusten mot Kommunistpartiet i Kinas inbördeskrig 1949 har Kina hävdat att landet ska återförenas med Kina. Om det inte går fredligt, hotar landet att gå in militärt. Samtidigt vägrar Kina att ha diplomatiska relationer med länder som erkänner Taiwan som ett självständigt land.

Pressen på Taiwan lär fortsätta. Skulle Kina få inhemska problem kan ett övertagande av Taiwan vara ett sätt för regimen i Peking att piska på nationella stämningar i Kina. 

För att utrusta Taiwan ett skyddande skal lär Tsai Ing-wen fortsätta att bygga nära relationer med resten av världen.

Läs också: Hongkong och Kina kastar skuggor över valet i Taiwan