Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tsipras hotar stoppa brittisk EU-uppgörelse

Greklands premiärminister Alexis Tsipras krävde på fredagen garantier från samtliga EU-länder i flyktingfrågan. Annars skulle han vägra godkänna en uppgörelse med Storbritannien om ett nytt EU-avtal, rapporterar AFP.

EU-länderna ska hålla ett extra toppmöte i början av mars om flyktingkrisen, där även Turkiet ska delta. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu skulle ha varit med på toppmötet som pågår just nu i Bryssel, men ställde in sin resa efter terrorattentatet i Ankara tidigare i veckan.

EU-ledarna anser att ett avtal med Turkiet är helt avgörande för att hejda flyktingströmmarna. Men regeringen i Aten oroar sig för att fler EU-länder är på väg att stänga sina gränser mot Grekland, vilket skulle göra att ännu fler flyktingar blir kvar i grekiska läger.

Den oron gjorde att grekiska regeringen på fredagen hotade med att lägga in sitt veto mot ett nytt EU-avtal med Storbritannien.

– Vi begär ett enhetligt beslut om att före toppmötet den 6 mars ska ingen stat ensidigt stänga sin gräns. Om vi inte får ett sådant beslut kommer den grekiska regeringen inte att godkänna ett avtal, sade en regeringskälla till AFP.

Foto: Martin MeissnerEnligt grekiska tidningen Ekathimerini har premiärminister Alexis Tsipras fått garantier av Tysklands Angela Merkel och Frankrikes François Hollande att de ska stödja Grekland och verka för att gränserna är fortsatt öppna.

Samtidigt fortsätter förhandlingarna om Storbritanniens framtida relation till EU. Nya enskilda samtal har pågått sedan tidigt på fredagsmorgonen, i hopp om att kunna återsamla alla EU-ledarna till ett gemensamt möte. Oenighet om barnbidrag och Londons inflytande över euro-zonen får en uppgörelse att dra ut på tiden.

Den brittiska lunchen – som började som en frukost – försenades. Nu är det middag som gäller för stats- och regeringscheferna i Bryssel – fast när den börjar på fredagskvällen är inte klart.

”Nu 'engelsk middag' med oklar starttid. Bilaterala underhandlingar fortsätter”, skriver Tusk-talesmannen Preben Aamann på Twitter.

Ju mer timmarna gick, ju mer uppenbart blev det att oenigheten är stor kring de krav som Cameron ställt på EU för att kunna kampanja för ett fortsatt brittiskt medlemskap i unionen.

– Det här är inte bara ett drama för dramats skull. Det är riktiga förhandlingar, betonade en insatt EU-källa i mötesbyggnaden i Bryssel.

Till Reuters uppgav en EU-källa att ledarna fått order om att förbereda boende för ännu en natt i EU-högkvarteret.

Dessförinnan hade Cameron, EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker redan varit igång halva natten.

Foto i text: Martin Meissner/AP

Fem frågor till DN:s Pia Gripenberg

Blir EU-länderna överens om ett nytt avtal för Storbritannien på toppmötet i Bryssel kan britterna få folkomrösta om medlemskapet i juni. DN:s korrespondent reder ut.

  1. Varför ska Storbritannien ha en folkomröstning om EU? Konservativa Torypartiet har länge varit splittrat om EU och flera parlamentariker har krävt en omröstning om medlemskapet. När missnöjespartiet Ukip (United Kingdom Independence Party) växte sig starkare ökade trycket ytterligare på David Cameron och 2013 lovade han en folkomröstning.
  2. Vilka ska få rösta? Alla som är över 18 år, bor i Storbritannien och är medborgare i Storbritannien, Irland eller samväldesländerna, till exempel Malta och Cypern. Dessutom ska brittiska medborgare på Gibraltar få rösta liksom britter som bott utomlands kortare tid än 15 år.
  3. Varför är toppmötet i Bryssel viktigt? David Cameron vill ha brittiska undantag från vissa EU-bestämmelser och att EU förändras och blir mindre politiskt (se artikel intill). Detta förhandlar han med övriga EU-ledare om. Resultatet, som Cameron kallar ett ”reformerat EU”, ska britterna ta ställning till i folkomröstningen.
  4. Kommer övriga EU-länder att rätta sig efter britterna? Ja, det ligger nära till hands. David Cameron har backat en del från sina ursprungliga krav, övriga EU-ledare vill att Storbritannien stannar och de tror att britterna kan rösta för medlemskapet om det blir förändringar i villkoren.
  5. Hur lyder frågan i folkomröstningen? ”Ska Storbritannien förbli medlem i Europeiska unionen eller lämna Europeiska unionen?” Omröstningen ska hållas senast under 2017. Blir det ett avtal i Bryssel kan den komma redan i sommar.
Fakta. Britternas krav på EU

Storbritanniens regering har krävt förändringar inom fyra områden i sin relation till EU:

Starkare ställning i EU för de nationella parlamenten.

Garantier för att icke-euroländer inte drabbas av beslut inom eurozonen.

Löfte om att få stå utanför EU:s formella maningar om en "allt fastare sammanslutning".

Ett begränsat välfärdssystem för EU-medborgare i Storbritannien.

En folkomröstning ska sedan hållas i Storbritannien – senast den 31 december 2017 – för att avgöra frågan om landet ska stanna kvar eller lämna EU. Om en uppgörelse nås under veckans EU-toppmöte antas premiärminister David Cameron inom kort utlysa folkomröstningen till sannolikt den 23 juni i år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.