Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 16:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tuff-grillning-vantar-ylva-johansson/

Världen

Tuff grillning väntar Ylva Johansson

Ylva Johansson har en tuff lärotid framför sig. Foto: Carl Bredberg

Ylva Johansson och övriga kommissionärskandidater vet ännu inte vilka politikområden de får ansvar över. Redan om sex veckor ska de kunna klara en tre timmar lång utfrågning i Europaparlamentet.

– Det blir ordentliga grillningar, säger EU-parlamentarikern Jytte Guteland, S.

I början av september kommer EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att vara klar med sin ”regeringsbildning”. Då har hon fördelat ansvarsområdena mellan de kommissionärer som medlemsstaterna har föreslagit. 

Sedan väntar ett par intensiva veckor för Sveriges kandidat Ylva Johansson och övriga. De måste plugga stenhårt på sina områden för att klara parlamentarikernas utfrågning och slutligen godkännas av parlamentet.

– Man förväntas kunna väldigt mycket om sina ämnesområden, klara spontana saker och inte bara läsa innantill. Det blir ordentliga grillningar, säger Jytte Guteland.

Läs mer: Kvinnor på frammarsch i EU-kommissionen

Hon sitter i miljöutskottet. Där leder hon S-ledamöternas arbete med att fråga ut kandidaterna som ska bli kommissionärer inom utskottets områden: energi, miljö, livsmedelssäkerhet och så vidare.

Parlamentets övriga utskott gör motsvarande arbete inom sina områden.

Fredrick Federley, C, sitter också i miljöutskottet. Om Ylva Johansson blir miljökommissionär, en av posterna som svenska regeringen har uttryckt intresse för, konstaterar han att det ibland är ett handikapp att ha varit minister, som Ylva Johansson är.

– Som minister målar du med de breda penseldragen i en debatt i Sveriges riksdag. Skulle du bli miljökommissionär kan du plötsligt få frågan om du tycker att det är rimligt att medelstora förbränningsanläggningar har en tillåten utsläppsnivå av svaveldioxid på 0,02 milligram per ton. Eller om det borde vara mer eller mindre, exemplifierar han.

 

Handelskommissionär Cecilia Malmström vid utfrågningen i EU-parlamentet hösten 2014. Foto: TT

För fem år sedan, när Junckerkommissionen tillträdde, fick Cecilia Malmström tio dagar att förbereda sig på. Hon klarade sin tre timmar långa utfrågning. Det gjorde inte Alenka Bratušek, tidigare slovensk premiärminister.

– Hon bedömdes som framgångsrik som premiärminister, men gjorde dåligt ifrån sig. Hon klarade inte av att möta parlamentet, säger Fredrick Federley.

Slovenien fick sända en ny kandidat och Juncker fick möblera om i ansvarsområdena för att få ihop sitt pussel.

Fredrick Federley räknar med att åtminstone en kandidat ryker även denna gång.

– Parlamentet brukar vilja ha ett offer för att kommissionen ska förstå att parlamentet har makt, säger han.

Förutom detaljkunskaper handlar utfrågningarna även om lämplighet utifrån korruption, syn på jämställdhet, demokrati och så vidare.

– Som folkvalda representanter är vi allmänhetens ögon. Jag kommer särskilt att ha fokus på att man står upp för rättsstatens principer och förstår vilka stora utmaningar vi står inför när det gäller klimatet och socialt, säger Jytte Guteland.

Läs mer: Ylva Johansson är Sveriges kandidat till ny EU-kommissionär 

Läs mer. Karin Eriksson: Ylva Johansson kan behöva känsliga fingertoppar