Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tumult-vid-soleimanis-begravning-flera-doda/

Världen

Panik vid Soleimanis begravning – många döda

00:42. Hundratusentals iranier följer den dödade toppgeneralen Qassem Soleimani till sista vilan i hans hemstad Kerman. Flera människor uppges ha omkommit när panik utbröt i trängseln.

Panik uppstod vid toppgeneralen Qassem Soleimanis begravningsprocession i hemstaden Kerman i sydöstra Iran. Minst 56 personer uppges ha dött och 213 skadats.

Bilder visar människor som ligger livlösa på marken och får hjärt-lungräddning. Den kaosartade stämningen ledde till att begravningen skjuts upp.

Uppdaterad 2020-01-07. Artikeln har tillförts en rättelse.

I fredags dödades den iranske generalen Qassem Soleimani när han var på väg från flygplatsen i Bagdad, i en attack beordrad av USA:s president Donald Trump. Kroppen har förts till Iran, där hundratusentals sörjande har samlats vid begravningsprocessioner i olika städer. 

Över en miljon personer närvarade vid begravningsprocessionen i huvudstaden Teheran på måndagen.

Vid begravningståget i generalens hemstad Kerman, som startade på tisdagsmorgonen, uppstod panik. Minst 56 dog, enligt nyhetsbyrån AFP. 213 skadades, uppger en person inom räddningstjänsten till den iranska nyhetsbyrån Fars som har koppling till staten. Kaoset leddes till att begravningen avbröts, rapporterar BBC. Det är inte känt när den kommer att fullföljas.

Foto: Erfan Kouchari/AP

Rörliga bilder som lagts ut på internet visar människor som ligger livlösa på en väg medan andra skrikande försöker hjälpa dem, uppger AP. En film, som uppges vara från platsen, visar människor som får hjärt-lungräddning. En del av de som ligger på marken har ansiktena täckta av jackor eller halsdukar, uppger The Guardian.

– Tyvärr, som ett resultat av paniken, har några av våra landsmän skadats och några har dödats under begravningsprocessionen, sade chefen för landets räddningstjänst, Pirhossein Koulivand, när han intervjuades i statlig tv.

Qassem Soleimani ska begravas i Kerman. 

Sedan han dödades i slutet av förra veckan har kroppen förts i begravningståg i både Irak och Iran, i städerna Bagdad, Teheran, Qom, Mashhad och Ahvaz. Antalet som slöt upp i Kerman verkar vara ungefär lika stort som i de övriga städerna – de största folkmassorna sedan ayatolla Ruhollah Khomeini begravdes 1989.

Rättelse 2020-01-07: Veckodagen för attacken på Qassem Soleimani.

Läs mer: 

Vem var Qassem Soleimani?

Irans svar på USA:s attack: ”13 hämndscenarier”

FOI-expert: Moraliskt övertag för Iran efter USA:s attack

USA:s och Irans konflikt – detta har hänt