Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tung-minister-lamnar-boris-johnsons-regering/

Världen

Tung minister lämnar Boris Johnsons regering

Amber Rudd. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Storbritanniens arbets- och pensionsminister Amber Rudd avgick på lördagen. Därmed försvinner en röst i Boris Johnsons regering som vill att Storbritannien ska stanna kvar i EU.

Nyheten om att Rudd avgår kom genom The Sunday Times som publicerade en lång intervju med Amber Rudd sent på lördagen. I artikeln säger Rudd att hon avgår som en reaktion över Boris Johnsons sätt att ”rensa ut” medlemmar i det konservativa partiet och hans ”misslyckande” med att uppnå ett avtal med EU.

Premiärminister Boris Johnson sparkade under förra veckan ut 21 personer ur partiet. Något Amber Rudd kallar för ”en attack på anständighet och demokratin”.

Enligt Sky News, som citerar källor nära Rudd, ska hon också ha ifrågasatt att Boris Johnson verkligen försöker hitta en lösning genom samtal med EU.

– Jag tror inte längre att regeringen har som mål att lämna EU med ett avtal, säger Rudd i Sunday Times-intervjun.

Amber Rudd beskrivs som en av Boris Johnsons närmaste vänner i regeringen och hennes avgång blir ännu ett personligt slag för Johnson sedan hans egen bror, Jo Johnson, lämnade sin post som parlamentsledamot för bara ett par dagar sedan. Rudd ska ha meddelat Johnson sin avgång vid ett tio minuter långt samtal på lördagskvällen.

Rudd var också en av dem som gav sitt stöd till Jeremy Hunt, och inte till Boris Johnson, när valet om att välja ny partiledare ställdes på sin spets i somras. 

Enligt de första kommentarerna avgår Rudd för att bättre kunna påverka Storbritanniens framtid när det gäller EU. Detta tillsammans med de 21 ledamöter som sparkades av Johnson. 

Rudd var länge en av ”Remain”-kampanjens främsta personer och har länge kämpat för att få Storbritannien att stanna kvar i unionen.

I ett uttalande från Downing Street skriver man att samtliga ministrar som ingår i regeringen har skrivit under på att arbeta för att lämna EU den 31 oktober och att man är besviken på att hon nu lämnar regeringen.

Katrine Marçal: Så sliter Brexit isär familjen Johnson

Läs mer: Parlamentariker kan dra Boris Johnson inför rätta