Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tung rapport stakar ut framtidens miljöarbete

I dag släpps de närmaste årens viktigaste och mest genom­arbetade dokument: första delen av FN:s klimatpanels femte rapport.

Sedan i måndags har 252 delegater från 110 länder suttit i Münchenbryggeriet i Stockholm och diskuterat jordens klimat.

Om de lyckades komma överens om allt till i går kväll får vi alla veta vad som står i slutdokumentet vid en presskonferens klockan 10 i dag.

Den viktigaste slutsatsen kommer att vara att våra utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet och att effekterna av dem redan är tydliga.

I utkastet till rapporten som läckte ut i somras skrev forskarna att det är ytterst sannolikt, eller minst 95 procent säkert, att det är vi människor som ligger bakom de klimatförändringar vi har sett de senaste femtio åren. Det betyder att forskarna är så säkra de kan bli på att det är vårt fel att temperaturen stiger, havsnivån höjs, glaciärer smälter och haven blir surare.

Rapporten som presenteras i dag är den första delen i FN:s klimatpanel IPCC:s femte rapport, och den viktigaste, eftersom den beskriver den vetenskapliga grunden, alltså vad vi vet om hur klimatförändringarna ser ut och hur de kommer att utvecklas i framtiden. Rapporten kommer att vara underlag i klimatförhandlingar och basen för vår kunskap om klimatet.

Utkastet till rapporten har forskare från hela världen arbetat med i tre år. Den bygger på nästan 10.000 vetenskapliga artiklar och har grans­kats av fler än 1.000 experter.

Modellerna, mätningarna och förutsägelserna har blivit säkrare, mer omfattande och mer detaljerade sedan 2007 då IPCC kom med sin förra rapport.

Hela rapporten på 14 kapitel har också sammanfattats till ett kortare dokument på ett språk som beslutsfattare kan förstå.

Vid öppningsceremonin i måndags beskrev arbetsgruppens ordförande Thomas Stocker processen med ett citat som brukar tillskrivas Albert Einstein: ”Formulera dig så enkelt som möjligt, men inte enklare.”

Under veckan har delegaterna i Münchenbryggeriet tillsammans godkänt sammanfattningen, rad för rad, formulering för formulering.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.