Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tung strateg lämnar Trump och kampanjchefen gripen av polis

Dubbel motgång för Donald Trumps kampanj.
Dubbel motgång för Donald Trumps kampanj. Foto: Alex Brandon/AP

Nu lämnar en av Donald Trumps främsta rådgivare och strateg kampanjen samtidigt som Trumps kampanjchef gripits av polis. Stephanie Cegielski hoppar av efter ett öppet brev där hon skriver: ”Han skulle hugga någon av sina anhängare i ryggen om det gav honom en cent mer i fickan.”

Avhoppet kommer samtidigt som Donald Trumps kampanjchef, Corey Lewandowski, greps i Florida på tisdagseftermiddagen anklagad för att handgripligen ha attackerat en journalist, uppger Sky News och flera andra nyhetsmedier.

Kampanjchefen släpptes sedan han fått order om att infinna sig inför rätten den 4 maj, skriver Palm Beach Post.

Lewandowski ska ha hållit fast och skadat en kvinnlig reporter på ett kampanjmöte som Trump höll i Florida den 8 mars, skriver Reuters som tagit del av polisrapporten.

Trump har svarat att Lewandowski är ”helt oskyldig till anklagelserna” och att ”reportrar är vidriga – men en del är bra. En del.”

Enligt polisuppgifter till CNBC syntes skador på journalistens arm som efter ”att hon skadats genom att någon gripit tag i henne”. Journalisten, Michelle Fields, har tidigare publicerat bilder av skadorna på armen i ett twitterinlägg.

Gripandet kommer dagen efter det att kampanjstrategen Stephanie Cegielski beslutat sig för att lämna Trumps kampanj och summerar sin väg ut från Trumps kampanj i ett öppet brev på sajten Xo Jane.

Stephanie Cegielski anslöt sig till Trump för ett år sedan och säger sig ha lockats av tanken på en kandidat som stod emot etablissemanget och som inte behövde de stora företagens pengar. En man fylld av framgång och som sa det han ville och bara hade ett mål för ögonen – att åter göra Amerika stort i världens ögon.

Som kommunikationschef såg Cegielski hur Trump fångade massorna och drog människor till möten de aldrig tidigare hade tänkt att gå på. Och, skriver hon i det öppna brevet, hon såg också hur uttalanden som borde ha sänkt vilken kandidat som helst istället gav Trump nya rekordsiffror i stödet för honom.

Men nu har det gått för långt, menar Cegielski. Donald Trump har drabbats av tanken på att han faktiskt kan bli USA:s nästa president, konstaterar hon och beskriver sin tidigare arbetsgivare som en man som ser sig sakna svagheter och som inte kan misslyckas:

”The Donald är sin egen största fiende”, skriver hon.

Det som avgjorde att hon nu lämnar Trump var ett twitterinlägg som spreds bara timmarna efter påskens blodiga attack mot kristna i Pakistan. Trump konstaterade att ytterligare en attack genomförd av radikala islamister hade ägt rum och att minst 67 dödats (en siffra som växt sedan dess) och 400 skadats.

Ett inlägg som Trump avslutade med orden: ”Bara jag kan lösa detta.”

Cegielski konstaterar att Trump verkar tro sig ha superkrafter men att inte ens Stålmannen, Batman eller någon annan fiktiv superhjälte skulle kunna ha sagt samma sak och lyckats med det:

”Det är inte så som utrikespolitik fungerar. Inte för något. Aldrig.”

Och: ”Sanningen är: Trump bryr sig bara om Trump.”

I det öppna brevet beskriver Cegielski en man som egentligen inte vill bli president, det var aldrig meningen, men att han nu fångats av ett mål som kanske går att nå. När kampanjen startade var alla nöjda om Trump skulle få ett tvåsiffrigt stöd. Hon skriver:

”Vad som en gång var Trumps önskan att komma på andra plats för att på så sätt skicka ett meddelande till Amerika och att öka sin makt som affärsman har mardrömslikt förvandlats till en charad som nu kan göra irreparabel skada mot detta land om vi inte kan stoppa den här kampanjen redan nu.

Nu fruktar Cegielski att Trump faktiskt kan bli president utan att veta det minsta om politik eller hur man sköter ett land. Och för att ta sig dit är Trump villig att väcka den ilska och frustration som många amerikaner bär inom sig:

”Eftersom vi alla är arga – och vi alla har rätt att vara arga. Men Trump är inte vår lysande ledare. Han skulle hugga någon av sina anhängare i ryggen om det gav honom en cent mer i fickan.”

”Trump agerar som om han är en fiktiv karaktär. Men liksom Hercules, är Donald Trump ett skönlitterärt verk”, skriver Cegielski.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.