Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tunga-poster-till-de-grona-i-finlands-nya-regering/

Världen

Philip Teir: Tunga poster till De gröna i Finlands nya regering

Finlands blivande statsminister Antti Rinne (i mitten) med ledarna för sina koalitionspartier. Foto: Roni Rekomaa/AFP

HELSINGFORS. Finlands blivande statsminister Antti Rinne delar generöst ut tunga poster till sina koalitionspartner. När regeringsprogrammet presenterades på måndagen gick både ut- och inrikesministerposten till miljöpartiet De gröna.

Det är på många sätt en kursändring som nu sker i finländsk regeringspolitik. Om den förra trojkan – ledd av Centerns Juha Sipilä – var konservativt blå, har den blivande regeringen redan hunnit kallas för den ”rödaste regeringen som Finland sett på flera år”. Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho har kritiserat den för att vara ”radikal” i invandrings- och miljöfrågor, vilket å andra sidan har en ironisk slagsida med tanke på att Halla-aho själv representerar ytterhögern.

Socialdemokraternas Antti Rinne och regeringspartierna Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet presenterade sig på Helsingfors Centrumbibliotek på måndagen, under en tillställning som var öppen för både journalister och allmänhet.

Exakt vilka namn som kommer att tilldelas vilka ministerposter – eller portföljer som man ofta säger i Finland – kommer att klarna under de kommande dagarna, men partifördelningen är redan gjord. Som väntat kommer De gröna att få utrikesministerposten, och troligtvis går den då till Pekka Haavisto, som redan har erfarenhet av den rollen i en tidigare regering. Att De gröna – som gjorde väl ifrån sig i både riksdags- och EU-valet – även får inrikesministerposten tyder på att Socialdemokraternas Antti Rinne vill premiera valets vinnare. Rinne själv blir statsminister och hans parti kommer att ha sju ministrar i regeringen, bland annat arbetsminister-, kommunal-, Europa- och trafikministerposten.

Regeringsprogrammet tycks vilja rubba på status quo inom finländsk politik, med flera förslag som rör så kallade värdefrågor. Bland annat vill man ändra den hårt kritiserade translagen som inneburit att det funnits ett krav på att personer som könskorrigerats i Finland även steriliserats. 

En överraskande nyhet är ett förslag om att återinföra den obligatoriska ”studentsvenskan”, som slopades 2005. I dag är det inte längre nödvändigt att skriva svenska i studentexamen i finskspråkiga gymnasier, vilket resulterat i att bara ungefär hälften av alla studenter gör det. 

Många betecknade den tidigare regeringen, ledd av Centerns Juha Sipilä, som en katastrof för det svenska språkets ställning, eftersom det fanns ministrar som direkt motarbetade Finlands officiella tvåspråkighet. I Rinnes regering sitter nu Svenska folkpartiet, som får två poster: justitieminister, Anna-Maja Henriksson, och en minister med ansvar för nordiskt samarbete, Thomas Blomqvist. Vänsterförbundets ordförande Li Andersson, som önskat bli undervisningsminister, är också finlandssvensk.

De nya ministrarna vill skapa 60.000 nya jobb. Man vill också lägga pengar på utbildning, och lovar 40 miljoner i anslag till universiteten. En annan konkret åtgärd är förslaget att förbättra den kommunala hälsovården med tusen nya läkare. Vidare lovar regeringen att preventivmedel ska bli gratis för alla under 25 år och att flyktingkvoten höjs med hundra personer, till 850 per år.

Läs mer: Rödgrönt segerrus i jämnt finskt val 

Läs mer: Rinne flaggar för socialliberal politik