Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tunga röster kräver att nya EU-höjdaren stoppas

Konservative Tonio Borg från Malta är en stenhård abortmotståndare och anklagas för inblandning i mutaffärer.
Konservative Tonio Borg från Malta är en stenhård abortmotståndare och anklagas för inblandning i mutaffärer. Foto: Filippo Monteforte / AFP
Tonio Borg, som föreslås bli EU-kommissionär efter den mutmisstänkte John Dalli, anklagas för att ha skickat flyktingar till tortyr, för att motarbeta kvinnors rättigheter och för inblandning i mutaffärer. I dag utfrågas han i parlamentet och flera svenska EU-politiker kräver att han stoppas.

– En person med så extrema åsikter som står i strid med de grundläggande värderingar som den här unionen säger sig stå för kan inte få bli kommissionär, säger Socialdemokraternas Marita Ulvskog.

– Han skulle få ansvar för viktiga frågor om kvinnors reproduktiva hälsa. Och en stor del av EU:s bistånd i Afrika handlar om säker sex i aidsdrabbade områden. Då kan vi inte ha en dinosaurie på den posten i kommissionen, säger Folkpartiets Cecilia Wikström.

Både den socialdemokratiska och den liberala gruppen väntas rösta emot Borg.

Det är Maltas regering som nominerat landets utrikesminister Tonio Borg att efterträda John Dalli, som tvingades avgå förra månaden efter anklagelserna om inblandning i mutskandalen om EU:s snusförbud.

Men granskningen av Tonio Borg har fått många EU-parlamentariker att protestera.

De pekar på kritiken från Amnesty och FN:s flyktingorgan UNHCR om hur Borg som inrikesminister var arkitekten bakom de utdömda fängelser där tusentals flyktingar placerades. Han anklagas för att ha skickat tillbaka hundratals flyktingar till Eritrea där de torterats och dödats.

Tonio Borg är stenhård abortmotståndare och har fört en kampanj för att abortförbudet i landet ska skrivas in i grundlagen. Även när en majoritet av malteserna i en folkomröstning sagt ja till att införa rätt till skilsmässa röstade Borg emot att ändra lagen.

Som utrikesminister anklagas Tonio Borg för inblandning i en mutaffär där en av Interpol efterlyst minister från Kazakstan, Rakhat Aliyev, fått uppehållstillstånd i Malta.

I dag ska Tonio Borg frågas ut i parlamentet av hälso- och miljöutskottet, tillsammans med jordbruks- och inre marknadsutskotten.

Carl Schlyter (MP), som är vice ordförande i hälso- och miljöutskottet, är öppen för att säga ja till Borg:

– Jag vill inte från början säga nej till honom. Det viktiga är att kommissionen snabbt får fram förslagen till ny tobakslagstiftning och GMO-lag. Annars är det risk att de nya lagarna försenas med fyra år.

– Jag har träffat honom och han försäkrade att han kommer att arbeta i enlighet med EU:s fördrag, säger Schlyter.

Mikael Gustafsson (V), ordförande för parlamentets jämställdhetsutskott, dömer ut det resonemanget:

– Bara för att få fram ett tobaksdirektiv kan vi inte säga ja till en kommissionär som har en djupt odemokratisk inställning till kvinnors rättigheter.

Tonio Borg kan dock räkna med stöd av sina konservativa partivänner:

– Man ska inte döma någon ohörd. Och EU har inga befogenheter över abortlagstiftning, säger Christofer Fjellner (M).

Efter dagens utfrågning ska hela EU-parlamentet rösta om Tonio Borg i slutet av månaden. Parlamentet har inte vetorätt över enskilda kommissionärer, men ordföranden Barroso har backat tidigare när nominerade kommissionärer dömts ut.

Företrädaren avgick efter mutanklagelser

EU-kommissionen förbereder ett förslag om skärpt lagstiftning för cigaretter och snus. Enligt det utkast som utarbetats av kommissionens hälsodirektorat och som DN kunde avslöja i september vill man förbjuda all reklam på cigarettpaket och snusdosor. Exportförbudet på snus ska behållas och all rökfri tobak förbjudas.

Men innan kommissionen tagit ställning avgick plötsligt den ansvarige, hälsokommissionären John Dalli, den 16 oktober.

EU:s antikorruptionsmyndighet, Olaf, hade utrett en anmälan från det svenska bolaget Swedish Match om att en maltesisk affärsman erbjudit företaget att John Dalli kunde se till att EU:s exportförbud på snus hävs. Priset var 60 miljoner euro (275 miljoner kronor).

Enligt Olafs utredning kände Dalli till affärsmannen Silvio Zammits mutupplägg.

När EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso fick Olafs rapport kallade han till sig Dalli och ”erbjöd” honom att avgå.

Ingen kommissionär har sparkats sedan 1997 då hela kommissionen tvingades avgå efter korruptionsanklagelser.

John Dalli förnekar alla anklagelser.

John Dalli

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.