Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tunisien på knivsegg efter revolt

Är upproret över – eller har det bara börjat? Tunisien står och väger sedan president Ben Ali tvingats fly. Framsteg sker på den politiska fronten, men samtidigt kommer uppgifter om att civilklädda män kör runt i Tunis och skjuter hejdlöst.

Premiärminister Mohammed Ghannouchi som tills vidare övertagit presidentmakten accepterade på lördagen ett förslag från oppositionspartier om att bilda en koalitionsregering, uppger oppositionsledaren Mustafa Ben Jaafar som förde samtal med premiärministern.

Mötena väntas fortsätta på söndagen, och då är det tänkt att överenskommelsen ska presenteras, sade Jaafar.

Samtidigt svor parlamentets talman Foued Mebazaa på lördagen eden som landets interimspresident. Han utsågs till posten av Tunisiens författningsråd, som samtidigt fastslog att val måste hållas inom två månader.

Oppositionsledare Najib Chebbi sade dock efter att ha talat med premiärministern att val under internationell uppsikt kan hållas i Tunisien inom sex till sju månader.

Ghannouchi ska ha erbjudit Chebbi plats i den nya regeringen, en samlingsregering bestående av demokratiska krafter:

– Programmet är klart – reformera lagen och förbered fria val inom sex till sju månader, sade Chebbi.

Ledaren för Tunisiens islamistparti meddelade att han planerar att återvända till sitt hemland. Partiledaren Rached Ghannouchi befinner sig för närvarande i exil i London eftersom hans parti varit förbjudet i Tunisien.

– Den tunisiska intifadan har lyckats att krossa diktaturen. Nu är det upp till de politiska partierna att ersätta den diktatoriska regimen med en demokratisk ledning. Själv förbereder jag mig. Jag förbereder min återkomst, sade den 69-årige Ghannouchi i telefon till nyhetsbyrån AFP.

Trots de politiska framstegen är oron i landet inte över. Civilklädda män uppges enligt vittnen ha kört runt i Tunis i hög hastighet och skjuta urskiljningslöst mot hus och människor, rapporterar Reuters. Ett stort shoppingcenter stod i brand.

Misstankarna riktades mot individer som stod Ben Ali nära och har mycket att förlora på hans fall. Chefen för den förre presidentens särskilda säkerhetsstyrka greps på lördagen, enligt tv-bolaget al-Jazira rapporterar Reuters.

Tjugotre års diktatoriskt styre under Ben Ali är över sedan han flydde landet på fredagen. Men Ghannouchi tillhör samma maktelit som den störtade presidenten, och frågan är om demonstranterna som riskerat sina liv på gatorna de senaste veckorna kommer att tro på löftena om jobb, frihet och val inom ett halvår.

– Jag vädjar till alla tunisier av alla politiska övertygelser och från alla regioner att uppvisa patriotism och enighet, sade den 69-årige byråkraten Ghannouchi i ett tv-tal på fredagskvällen.

Under natten drog även plundrare fram genom Tunis förorter, sade uppskrämda vittnen som ringde in till tv-sändningar. Butiker plundrades och brändes, skottlossning ekade genom gatorna. Först vid tretiden på morgonen lugnade det sig.

– Det är klart att jag känner viss oro över förstörelsen och kriminaliteten som bröt ut. Det hade jag inte riktigt väntat mig, berättade tunisiern Montassar Khalfi i telefon.

– Nu måste de styrande visa ledarskap och göra det som är bäst för Tunisien.

När det ljusnade var hundratals soldater utposterade på gatorna. Vägspärrar och pansarfordon blockerade vägarna fram till paradgatan Bourguiba, och en militärhelikopter smattrade ovanför. På sina håll utbröt tumult på nytt efter Ben Alis flykt.

Ben Alis plötsliga och oväntade fall sänder politiska chockvågor över regionen, inte minst till Algeriet och Egypten som har liknande auktoritära styren och ännu värre ekonomi.

I Kairo strömmade demonstranter efter Ben Alis fall till den tunisiska ambassaden, där de sjöng, dansade och uppmanade Egypten att följa Tunisiens exempel. Demonstrationer för att stödja de politiska förändringarna och mot dödandet hölls på flera håll i världen.

I Paris samlades cirka 8 000 demonstranter, i Marseille cirka 2 000, i Lyon och Genève cirka 800, i Bryssel cirka 500 och i Lausanne och Stockholm demonstrerade runt 200 människor.

Också i Rom, Milano och Palermo tog folk till gatorna, liksom i Amman i Jordanien.

Egypten uppmanade på lördagen Tunisien att "stå enade" efter president Ben Alis fall. "Egypten uttrycker sin respekt för de val som folket i broderlandet Tunisien gjort", hette det i ett uttalande från utrikesdepartementet i Kairo.

Tusentals turister har evakuerats från Tunisien. Den svenska chartersäsongen till landet har inte kommit igång ännu. Enligt UD, som avråder från resor, finns på sin höjd 600 bofasta svenskar och 300 resenärer i landet, dock ingen i Tunis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.