Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tunisiens folk segrare i valet

Folk köar för att rösta i valet.
Folk köar för att rösta i valet. Foto: Amine Landoulsi / AP
Tunisiens islamistiska parti al-Nahda verkar vinna valet i landet. Men den stora segraren är det tunisiska folket som nästan mangrant gick till vallokalerna för att befästa demokratin.

Omkring 7,2 miljoner tunisier var röstberättigade. Enligt valkommissionens generalsekreterare Boubaker Ben Thaber hade mer än 90 procent av de 4,1 miljoner väljare som registrerat sig också avlagt sina röster. Men antalet lagda röster kunde bli än högre, då många som inte registrerat sig tilläts rösta.

Varken oroligheter eller rapporter om valfusk fläckade processen.

På spel står 217 platser i det nya parlamentet, som bara är tillfälligt och vars uppgift är att ta fram grunden för en ny konstitution och utse en ny president i det nordafrikanska landet som styrdes med auktoritär hand i decennier av den dåvarande presidenten Zine el Abidine Ben Ali som flydde i januari.

En stolt glädje präglade både valet och reaktionerna efteråt.

"Folket har röstat, demokratin har triumferat" basunerade tidningen La Presse ut med feta bokstäver i röd färg som alluderade på den tunisiska flaggan.

"För första gången i denna utbrett autokratiska region, så har en allmän rådfrågning genomförts som respekterar de regler som är djupt rotade i länder med lång demokratisk tradition", skrev La Presse.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och EU:s utrikeschef Catherine Ashton gratulerade landet till dess demokratiska steg.

Det officiella valresultatet väntas först under tisdagen.

– Vi har tålamod. Vi har väntat i 50 år, vi kan vänta i ett dygn till, sade väljaren Houcine efter beskedet om att valresultatet inte skulle kungöras omedelbart.

Det islamistiska partiet al-Nahda (Ennahda) uppger att det får upp emot 40 procent av rösterna i valet i Tunisien.

– Det kan bli lite mer, eller något mindre men vi räknar med att segra i 24 av 27 valkretsar, sade Samir Dilou som tillhör al-Nahdas ledning.

Partiledaren för det sekulära partiet PDP sade däremot att det inte hade lyckats i valet.

– Trenden är tydlig. Det har inte gått bra. Jag respekterar det tunisiska folkets vilja, sade partiledaren Maya Jribi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.