Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tunisiska fiskare stoppade högerextremas fartyg

Other: Fathi Nasri/AFP

En grupp tunisiska fiskare har förhindrat högerextrema aktivister från att lägga till i deras hamn. Fartyget hyrs av en högerextrem grupp som vill störa räddningsaktioner på Medelhavet och försöker få migrantbåtar att vända tillbaka mot Libyen och Tunisien.

Under några veckors tid har aktivister från den högerextrema franska gruppen Génération identitaire färdats runt på Medelhavet i ett chartrat fartyg och försökt få migrantbåtar att vända tillbaka mot Nordafrika.

De stötte dock på patrull under söndagen när de försökte lägga till i hamnen Zarzis i sydöstra Tunisien. En lokal grupp av fiskare anklagade aktivisterna för att vara rasister och förhindrade deras fartyg C-star från att lägga till och tanka i hamnen.

– Det är det minsta vi kan göra med tanke på vad som händer ute på Medelhavet, säger Chamseddine Bourassine, ordförande för fiskarnas organisation till AFP.

Aktivisterna har sagt att syftet är att stoppa människosmugglingen av migranter och menar att det finns ett samarbete mellan smugglare och ideella organisationers räddningsfartyg. Det större syftet är dock att ”försvara Europa” mot vad gruppen ser som en farlig invandring av muslimer som kommer att störa ordningen i Europa

– Släppa in rasister här? Aldrig, säger en anonym tjänsteman i Zarzis hamn till AFP.

Människorättsorganisationer har varnat för att det dels kan vara livsfarligt och dels bryter mot internationell lag att försöka få migrantbåtar att vända om mot Libyen.

Italiens parlament sade nyligen ja till att Italien skall stötta och hjälpa övervakningen av libyskt vatten med två militära marina fartyg. Redan dagen efter att reglerna trädde i kraft stoppades en båt med aktivister från en tysk organisation som hjälper till med att rädda flyktingar på Medelhavet.

Organisationen är föremål för utredning efter att flyktingar har talat om direktkontakter mellan delar av besättningen och människosmugglare. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.