Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Turkiet: Förlovade ska inte hålla handen

Förbjudit för ogifta.
Förbjudit för ogifta. Foto: Jeff Wheeler/AP

Turkiets högsta religiösa myndighet avråder nu förlovade par att hålla varandra i händerna. ”Islam tillåter det inte”, säger myndigheten enligt turkiska medier.

I Turkiet är det inte bara ”händerna på täcket” som gäller för den som ännu inte har gift sig. Också den som är förlovad måste hädanefter hålla fingrarna i styr.

Det är direktoratet för religiösa frågor (Diyanet) som nu slår fast att par som förlovat sig bör leva enligt ”muslimska normer”.

Diyanet varnar för att det under förlovningstiden ”kan förekomma oönskade händelser med eller utan familjernas vetskap” och räknar bland annat upp ”flörtande, sammanboende eller att vara ensamma tillsammans” som i sin tur uppmuntrar till ”skvaller och att hålla varandra i hand”, skriver Hurriyet.

Diyanet, som har fler än 100.000 anställda, är den myndighet som sätter gränserna för hur islam ska utövas i det öppna samhället.

När president Abdullah Gül besökte Diyanet 2012 sa han att institutionen ”utan tvekan har som en av sina främsta uppgifter att lära ut vår religion till vårt folk på det mest korrekta, tydliga och koncisa sättet och styra folket från vidskepelse”.

Gül var då den första turkiska president att besöka Diyanet på 33 år, skrev World Bulletin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.