Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Turkiet hittar Gazasoldater på nätet

Israelisk militär förbereder bordning av fartygen Ship to Gaza. Arkivbild.
Israelisk militär förbereder bordning av fartygen Ship to Gaza. Arkivbild. Foto: Uriel Sinai
Turkiet har använt Facebook och Twitter för att hitta 174 israeler, mestadels soldater, som utpekas som ansvariga för den dödliga bordningen av Ship to Gaza förra året, rapporterar israeliska och turkiska medier.

Namnlistan ska överlämnas till åklagare, rapporterar israeliska och turkiska medier.

”Nästan alla israeliska soldater som dödade nio turkiska medborgare och skadade 30 andra har identifierats”, enligt tidningen Sabah.

Även politiker som premiärminister Benjamin Netanyahu finns med på listan.

Netanyahu har ilsknat till på Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan, sedan denne i en CNN-intervju talat om israeliska respektive palestinska dödsoffer i konflikten.

Erdogan efterfrågar pålitliga siffror över antalet dödade israeler i palestinskt våld, och föreslår uppåt 200 stycken. Därefter lägger han till:

– Å andra sidan vet vi att hundratusentals palestinier dödats.

Vidare säger Erdogan att israeliska folket använder Förintelsen till att agera "som om de är offren hela tiden". Turkiet och muslimer i regionen har aldrig använt en lika stor grymhet mot judarna som tyskarna, men Israel är "mycket grymt", enligt Erdogan.

– Det visar ingen barmhärtighet.

Detta får Netanyahu att sparka bakut och tala om lögnaktighet. Enligt israeliska regeringens pressbyrå svarar han:

"Detta är upprörande anklagelser mot Israel som inte har någonting med fakta att göra".

Netanyahu säger vidare att Israel verkligen inte tagit hundratusentals palestinska liv, att tusentals israeler dödats i palestinsk våld och att Förintelsen är historiens värsta brott som begicks mot det judiska folket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.