Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/turkiet-hotar-trappa-upp-militarinsats-i-syrien/

Världen

Turkiet hotar trappa upp militärinsats i Syrien

Turkiets försvarsminister Hulusi Akar.
Turkiets försvarsminister Hulusi Akar. Foto: AP

Turkiet kommer inte att tveka att konfrontera syriska och iranska styrkor i den syriska Idlibprovinsen. Det sade försvarsminister Hulusi Akar på söndagen, och gav Syrien till månadens slut att utrymma staden Saraqib, som intogs på torsdagen.

– Vi har planer för alla eventualiteter. Om de inte flyttar sig från Saraqib så flyttar vi på dem, varnade Akar.

Saraqib ligger nära den turkiska gränsen, där två stora syriska riksvägar korsas. De regimtrogna syriska och iranska styrkor som nu kontrollerar orten har ingen rätt att vara där, enligt det avtal som ingicks i fjol mellan presidenterna Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin.

Situationen är på väg att bli en akut huvudvärk för Turkiets del. Häromdagen dödades åtta turkar av syriskt artilleri. Turkiet säger att 76 syriska soldater dödats i vedergällningsaktioner, vilket förnekas i Damaskus. Under veckan har Turkiet skickat artilleri och pansarvagnar in i den omstridda zonen. Turkiet anser att Ryssland bär ansvaret för de senaste attackerna mot mot turkiska observationsposter. Enligt avtalet mellan presidenterna Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin skall Ryssland hindra direkta angrepp mot provinsen, samtidigt som Turkiet avväpnar de olika jihadistmiliserna där. Miliserna har dock inte spelat med i det scenariot, och Putin gav i december iranier och syrier diskret klartecken att återuppta offensiven. Över en halv miljon människor har sedan dess flytt från sina hem i området, många av dem i hopp om att finna skydd i Turkiet. 

Försvarsminister Akars allt skarpare varningar är riktade till Moskva snarare än till Damaskus, där president Bashar Assad ger sina styrkor fria tyglar och endast hämmas av eventuella tillsägelser från Moskva. Moskva vill inte bränna broarna till Ankara, som blivit en viktig allierad, men är lika mån om relationerna till Iran och Syrien. Turkiets drastiska varningar, fruktar bedömare, riskerar att föra landet i direkt konflikt med den syriska regimen och dess hjälpstyrkor. I Ankara hoppas man att de allt mer krigiska uttalandena skall sporra Putin att ingripa, men hittills tyder inget på att detta brådskar för Putins del.