Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Turkiet och EU överens om ett avtal

Foto: Jonas Lindkvist

Turkiet och EU har enats om ett avtal för att få kontroll över flyktingkrisen.

Förhandlingarna i Bryssel fortsatte under fredagen men strax före klockan 15 kom uppgifter som säger att Turkiet nu verkade berett att godta det avtal som EU-ledarna lagt fram. Det uppgav en högt uppsatt EU-källa för nyhetsbyrån Reuters.

En stund senare bekräftade Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka att avtalet var klart:

”Avtalet med Turkiet godkänt”, skrev han på Twitter.

”Alla illegala invandrare som anländer till Grekland från Turkiet från och med den 20 mars kommer att skickas tillbaka!”

Avtalet innebär också att EU-länderna att börja sända nödhjälp till de flyktingar som befinner sig i Turkiet inom en vecka.

Cypern, som hotat med att lägga in sitt veto mot avtalet, bekräftade vid 15-tiden genom landets president Nicos Anastasiades att man har accepterat den senaste skrivningen och alltså inte skulle motsätta sig ett avtal med Turkiet.

När avtalet är klart kommer flyktingar som tagit sig olagligt via Turkiet till Grekland att kunna börja skickas tillbaka redan den 20 mars. Det uppger en talesperson för Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som är den som har fört förhandlingarna mellan EU och Turkiet.

Foto: Stephane de Sakutin/APFrankrikes president Francois Hollande, till vänster, och Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu till höger . Foto: AP

Fortfarande saknas en officiell bekräftelse från Tusk själv.

Samtidigt som förhandlingarna har förts mellan Donald Tusk och Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu gick Turkiets president Tayyip Erdogan till angrepp mot EU när det gäller unionens sätt att arbeta med flyktingar, mänskliga rättigheter och terrorism, skriver Reuters.

Erdogan menade att Europa ”dansar på ett minfält” då man kräver att Turkiet ska ändra sina lagar när det gäller tryckfrihet, skydd av flyktingar och hur man slår ned på kritiker av den egna regimen.

Läs mer. Flyktingkrisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.