Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/turkiet-placerar-ut-soldater-i-libyen/

Världen

Turkiet placerar ut soldater i Libyen

Sörjande hedrar de omkomna kadetterna som dödades i ett flyganfall mot en militärakademi i Tripoli. Foto: Mahmud Turkia/AFP

Turkiet har börjat placera ut soldater i Libyen, meddelade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan på söndagskvällen.

Turkiets beslut att sända militärt stöd till Libyens FN-erkända regering fördöms av Saudiarabien – som stöder motståndarsidan.

TT Text

– Våra soldaters plikt där är koordination. De kommer att utveckla ett centrum för operationer, sade Erdogan till CNN Turk.

Det turkiska parlamentet har godkänt en lag som medger för regeringen att skicka soldater till stöd för den regering i Tripoli som FN har erkänt och som är under press av krigsherren Khalifa Haftars upprorsgrupp.

Turkiet och Saudiarabien stöder olika sidor i Syrien. Efter Turkiets beslut att sända militärt stöd till regeringssidan är farhågan att konflikten i landet ska utvecklas till ett ombudskrig liknande det syriska, där rivaliserande utländska regeringar aktivt stödjer olika sidor.

Saudiarabien stöder, tillsammans med Förenade arabemiraten och Egypten, Haftars upprorsgrupp. Regeringen i Tripoli som i sin tur stöttas av Qatar – och nu även Turkiet.

”Saudiarabien tar avstånd från och fördömer Turkiets senaste eskalering av läget i Libyen”, kommenterar landets utrikesdepartement det turkiska beslutet.

Så här replikerar Turkiets utrikesdepartement:

”Det är av avgörande vikt att det internationella samfundet omedelbart tar steg för att stoppa det externa stödet till Haftars armé.”

Inbördeskriget i Libyen intensifierades när Haftars styrkor i april 2019 inledde en offensiv mot den FN-erkända regeringen.

Under lördagen ska minst 30 personer ha dödats i en attack mot en militärskola i huvudstaden Tripoli, som står under den FN-erkända regeringens kontroll.

Vårdminister Hamid bin Omar säger till Reuters att antalet döda fortfarande stiger och att de omfattande skadorna gör det svårt att räkna antalet dödsfall. Haftars styrkor förnekar, via en talesperson, inblandning i attacken.

Läs mer: Turkisk opinion splittrad om Libyeninsats efter Haftars attack i Tripoli

Ämnen i artikeln

Turkiet
Libyen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt