Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Turkiet rasande över folkmordslag

"Diskriminerande och rasistiskt", rasar Turkiet mot att Frankrike kriminaliserat förnekandet av folkmordet på armenier i det forna osmanska väldet. Beslutet välkomnas av Armenien.

"Den här dagen är exceptionell för alla som kämpar för att skydda mänskliga rättigheter och för fördömande och förhindrande av brott mot mänskligheten", skrev Armeniens president Serzj Sargsyan i ett brev till sin franske kollega Nicolas Sarkozy.

I huvudstaden Jerevan hälsades beslutet i det franska överhuset sent i måndags med flaggviftning, blommor och ljuständning utanför Frankrikes ambassad.

Turkiet – det osmanska rikets arvtagare – reagerade däremot med ilska.

– Det förslag som antagits i Frankrike är diskriminerande och rasistiskt och ett övergrepp mot rätten att tänka fritt, sade premiärminister Recep Tayyip Erdogan i parlamentet och lovade sanktioner, steg för steg.

I turkiska tidningar uppmanades Frankrike att skämmas. "De massakrerade demokratin", skrev dagstidningen Hürriyet. "Ett hårt slag mot yttrandefriheten", hette det i tidningen Vatan.

Överhusets beslut i Frankrike gör att förnekande av folkmordet kan straffas med ett års fängelse och 45 000 euro i böter

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.