Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Turkiet sätter upp flyktingtält i Syrien

00:46. DNs Ingmar Nevéus och Jonas Lindkvist är på plats vid gränsen mellan Syrien och Turkiet där över 35.000 syriska flyktingar väntar på att få komma in.

Turkiska hjälparbetare sätter upp tält och delar ut mat och medicin bland de tiotusentals syrier som flytt striderna i Aleppo. Men Turkiet öppnar inte gränsen, utan hjälpen distribueras på den syriska sidan. I dag kommer Tysklands Angela Merkel till Turkiet för att prata om flyktingkrisen. DN:s Ingmar Nevéus och Jonas Lindkvist är på plats vid gränsen mellan Syrien och Turkiet.

För de minst 35.000 syrier som fastnat vid gränsen till Turkiet blir situationen allt mer desperat.

De har flytt för livet undan regeringssidans militäroffensiv, understödd av ryskt flyg, i Aleppo, före inbördeskriget Syriens största stad.

Men Turkiet, som tagit emot 2,5 miljoner flyktingar från Syrien, håller än så länge gränsbommarna stängda, trots påtryckningar från bland andra EU om att öppna dem.

– I början sade (Turkiets president) Erdogan att syrierna var turkarnas bröder. Han sade att han inte skulle överge oss, utan öppna dörrarna. Nu har vi ingenstans att ta vägen. Vart ska vi bege oss? Vi har inga hem att återvända till, säger Mouhammed Idris, en av flyktingarna, till nyhetsbyrån Reuters.

Erdogan har sagt att gränsen ska öppnas ”om det blir nödvändigt”.

Ytterligare 70.000 Aleppobor kan väntas till gränsen mot Turkiet om regeringsoffensiven och de ryska bombningarna fortsätter, rapporterar al Jazira.

Under tiden distribuerar turkiska hjälporganisationer tält och förnödenheter på den syriska sidan av gränsen.

– Vi utökar våra insatser i Syrien och levererar tillfälliga boenden, mat och medicinsk hjälp, säger en person hos Turkish Humanitarian Relief Foundation till BBC.

– Vi ställer redan i ordning ett nytt läger. Just nu inriktar vi oss på dessa människor klarar sig på den syriska sidan av gränsen.

Samtidigt pressar EU på för att Turkiet ska öppna gränsen. EU:s utrikeschef Federica Mogherini sade i helgen att Turkiet har en, om inte juridisk så ”moralisk skyldighet” att släppa in flyktingarna.

I dag – mitt i detta akuta läge – kommer Tysklands förbundskansler Angela Merkel till Turkiets huvudstad Ankara för samtal med president Erdogan och premiärminister Ahmet Davutoglu.

För Merkel är Turkiet en nyckel för att kunna tackla flyktingkrisen. Förra året tog Tyskland emot 1 miljon flyktingar, fler än något annat EU-land. Merkel har lovordats internationellt för den generösa politiken. Men på hemmaplan står förbundskanslern under tryck, och kraven på en reducering av flyktingtalen ökar.

Merkels lösning på flyktingkrisen är att ”europeisera” frågan. För det behöver hon Turkiet.

EU har lovat Turkiet 3 miljarder euro – eller 28 miljarder kronor – i utbyte mot att regeringen i Ankara ser till att rejält minska antalet flyktingar som ger sig i väg från den turkiska kusten i båtar till Grekland.

Hittills tycks turkarna dock inte lyckats hejda flyktingströmmen, konstaterar den tyska nätsajten Spiegelonline.

Några enkla samtal i Ankara blir det inte för Merkel. Å ena sidan ska hon argumentera för att Turkiet ska släppa in flyktingarna från Aleppo som sitter fast vid gränsen, å andra sidan ska hon förmå regeringen i Ankara att göra mer för att stoppa flyktingar att ta sig vidare till Europa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.