Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/turkiet-skickar-hem-utlandska-is-terrorister/

Världen

Turkiet skickar hem utländska IS-terrorister

Suleyman Soylu. Foto: Burhan Ozbilici/AP

Turkiet planerar att börja skicka fångade IS-terrorister till deras hemländer från och med måndag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Uppgiften kommer från inrikesminister Suleyman Soylu som har uttalat sig i turkiska medier på fredagen. Turkiet har länge kritiserat europeiska länder för att ha vägrat att ta tillbaka IS-jihadister som är deras medborgare. 

– Vi har sagt till dem att vi kommer att skicka tillbaka de här personerna och vi börjar från och med måndag, säger Suleyman Soylu enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Beslutet meddelade Turkiet för flera dagar sedan, dock utan att då ange när återföranden skulle ske.  

I de fall länder har återkallat medborgarskap för IS-jihadisterna och som saknar pass, exempelvis Storbritannien och Nederländerna, är det oklart hur deportationen ska kunna genomföras av Turkiet. 

– Såvida de inte sätts på ett plan direkt till Sverige med Turkish Airlines som tillhör Turkiet måste de visa pass. Det kan du få endast om du går till konsulatet eller ambassaden. I annat fall fastnar de i passkontrollen och kommer inte släppas in, har terrorforskaren vid Försvarshögskolan Magnus Ranstorp tidigare sagt till DN. 

I Sverige kan medborgarskap inte återkallas.

I samband med att Turkiet inledde sin offensiv i nordöstra Syrien har landet tagit kontroll över flera IS-läger som tidigare var under regionens kurdiska styre. Hur många fångar det rör sig om är oklart, det kan handla om cirka 12.000 IS-fångar. Men siffran är dock osäker eftersom man inte vet hur många av dem som kommit undan i samband med striderna under den turkiska offensiven. 

Tidigare har Soylu sagt att Turkiet har fängslat närmare 1.200 utländska medborgare som ingått i terrorrörelsen IS. I de senaste insatserna i norra Syrien har man tagit 287 misstänkta medlemmar i IS, enligt TT. 

Flera av de som har stridit för terrorgruppen IS misstänks ha begått brott. 

Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgifterna att Turkiet på måndag börjar deportera IS-fångar till sina hemländer.

– Vi har ingen anledning att kommentera de uppgifterna. Men vi har jobbat med personer som har åkt från Sverige för att ansluta sig i konfliktområden och sedan återvänt sedan 2014, säger Sofia Hellqvist pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Enligt Sofia Hellqvist har man god kunskap om de svenska medborgare som kan tänkas deporteras från Turkiet och om det finns misstanke att personen har begått brott inleds en förundersökning. 

– Det vi gör är att vi bedömer om de har avsikt och förmåga att begå brott när de kommer tillbaka till Sverige. Vi följer upp alla som kommer resande från konfliktområden, säger hon. 

Sveriges lagstiftning gör dock inte samröre med IS brottsligt, till skillnad från många andra länder i Europa. Det gör att återvändande IS-krigare till Sverige kan undgå rättsliga påföljder.

Läs mer: Turkiet ska skicka tillbaka IS-terrorister – även om medborgarskap har återkallats