Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/turkiet-skickar-tillbaka-is-terrorister-aven-om-medborgarskap-har-aterkallats/

Världen

Turkiet ska skicka tillbaka IS-terrorister – även om medborgarskap har återkallats

Bild 1 av 2 Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu vid ett framträdande i april.
Foto: Burhan Ozbilici/AP
Bild 2 av 2 Magnus Ranstorp
Foto: Susanna Persson Öste /TT

IS-terrorister som sitter fängslade i norra Syrien kommer skickas tillbaka till sina hemländer – även om deras medborgarskap har återkallats, uppger Turkiet.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp förvånas inte över beskedet.

– För Sverige handlar det bara ett fåtal som skickas tillbaka, men för andra länder som exempelvis Frankrike rör det sig om en helt annan volym.

Turkiet har uppmanat länder i Europa att ta tillbaka medborgare som anslutit sig till IS. Nu uppger landets inrikesminister Süleyman Soylu att IS-terrorister som sitter fängslade i turkiskkontrollerade områden ska skickas tillbaka till sina hemländer, rapporterar Reuters. När detta kommer ske är oklart.

– Världen har kommit fram med en ny metod: att återkalla deras medborgarskap. De säger att de ska prövas där de har fångats. Detta är en ny form av internationell rätt, antar jag, ska Süleyman Soylu ha sagt till journalister på plats, enligt Reuters. 

När amerikanska trupper drog sig tillbaka från nordöstra Syrien efter beslut av USA:s president Donald Trump gavs klartecken till Turkiet att inleda en offensiv i regionen. Beskedet blev ett bakslag för de kurder som kontrollerade norra Syrien med uppbackning av USA i kampen mot IS. De allierade har hållit tusentals IS-terrorister fängslade. I samband med förändringen i området överlämnades ansvaret för regionens IS-anhängare till Turkiet. 

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, är inte förvånad över beskedet. 

– Turkiet ser sig som en stormakt. De kommer att skicka tillbaka individer till Europa. För Sverige handlar det bara ett fåtal som skickas tillbaka, men för andra länder som exempelvis Frankrike rör det sig om en helt annan volym, säger han. 

För fängslade som saknar pass råder oklarheter i hur resan ska gå till rent praktiskt. 

– Såvida de inte sätts på ett plan direkt till Sverige med Turkish Airlines som tillhör Turkiet måste de visa pass. Det kan du få endast om du går till konsulatet eller ambassaden. I annat fall fastnar de i passkontrollen och kommer inte släppas in. Förmodligen möts de av Säkerhetspolisen på flygplatsen som har ett samtal med dem, säger Magnus Ranstorp. 

Omkring en fjärdedel av de 300 personer som lämnade Sverige för att ansluta sig till IS saknade svenskt medborgarskap. Enligt Magnus Ranstorp rör det sig om 10-20 personer som kan skickas till Sverige. Det omfattar inte de 70-tal kvinnor och barn som finns i området. 

I Sverige kan medborgarskap inte återkallas, men frågan har varit omdiskuterad. I flera andra länder i Europa, bland annat i Nederländerna och Storbritannien, kan däremot medborgarskap dras tillbaka under förutsättning att personen i fråga har dubbelt medborgarskap. Men i praktiken har de då inte längre något medborgarskap, enligt Magnus Ranstorp. 

– Problemet med personerna som fråntagits sitt medborgarskap är att de blir statslösa. Det gäller i de brittiska och holländska fallen. I de svenska fallen har de dubbla medborgarskap, säger han. 

I Sverige saknas lagstiftning som gör att någon kan fällas för samröre med IS, vilket går i andra länder i Europa. Det gör att återvändande till Sverige kan undgå rättsliga påföljder, enligt Ranstorp.

– Om det inte går att hitta vittnesmål eller annan digital bevisning går det inte att fälla dem. I och med att de har suttit i fängelse har de blivit fråntagna sådana saker. Det går inte heller att använda de förhör som gjorts där nere eftersom förhören inte gått tillväga på ett rättssäkert sätt, säger han. 

För personer som skickas tillbaka till Sverige men som saknar uppehållstillstånd kan en tid i förvar vänta. 

– Turkiet kanske sätter folk på ett plan som ändå inte får komma in i Sverige, och så blir de fast här ändå.

Läs mer: Detta har hänt: Turkiets angrepp på kurderna i Syrien