Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 01:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/turkiet-skickar-trupp-till-libyen-destabiliserande-enligt-egypten/

Världen

Turkiet skickar trupp till Libyen – ”destabiliserande” enligt Egypten

Foto: Burhan Ozbilici/AP

Turkiets parlament gav på torsdagen grönt ljus att skicka militär till det pågående inbördeskriget i Libyen. Egypten fördömde omedelbart beslutet.

De turkiska trupperna ska backa upp den så kallade enhetsregeringen (GNA, Government of National Accord) som försöker hålla stånd mot krigsherren Khalifa Haftar och hans Libyens nationella armé (LNA). 

Haftar säger sig kämpa för ett enat Libyen och för att utrota islamismen i landet. Hans väpnade gruppering får stöd från Egypten och Förenade Arabemiraten samt Ryssland. 

GNA är den av FN erkända regeringen i Libyen, men dess reella inflytande begränsar sig till huvudstaden Tripoli med omnejd. Turkiet skrev i november under två olika avtal med den så kallade enhetsregeringen, ett försvarsavtal och ett om havsgränser i Medelhavet.

Parlamentet var extrainkallat för att besluta om truppförstärkningen och röstsiffrorna blev 325 för och 184 emot. Mandatet med militär på libysk mark är ettårigt och ska därefter förnyas av parlamentet.

Enligt beslutet är det nu upp till regeringen att bestämma hur stor numerär som ska skickas till Libyen.

Egyptens utrikesministerium kom omedelbart efter omröstningen med ett uttalande som fördömer det turkiska beslutet, som riskerar att ”destabilisera Medelhavsregionen”, enligt egyptiska UD.