Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 15:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/turkiet-stalls-infor-ultimatum-av-usa-om-ryska-missiler/

Världen

Turkiet ställs inför ultimatum av USA om ryska missiler

Turkiet har sedan tidigare skrivit på ett avtal om att köpa 100 F-35-plan från USA. Foto: Fabrice Cofrini/AFP

USA ställer nu Turkiet inför ett ultimatum i den pågående konflikten om ryska missiler.

Antingen amerikanska F-35-flygplan eller också ryska missiler.

USA har vid en rad tillfällen varnat Natokollegan Turkiet för att gå vidare med ett köp av det ryska missilsystemet S-400. I april i år sa USA:s vicepresident Mike Pence att Turkiet måste välja mellan att vara en kritisk Natomedlem eller att riskera sitt partnerskap.

Nu går USA ett steg längre då landets försvarsminister Patrick Shanahan ger Turkiet till den 1 juli på sig att välja mellan de amerikanska stridsflygplanen eller det ryska missilsystemet, ett system som av USA ses som ett säkerhetshot.

Turkiet har sedan tidigare skrivit på ett avtal om att köpa 100 F-35-plan från USA och har dessutom satsat stora summor i fabriker som ska tillverka delar till flygplanen, skriver BBC.

Men varningen kan komma för sent. Turkiet har redan skickat personal till Ryssland för att utbilda sig på det nya missilsystemet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sagt att affären ”är klar” och att det inte går att backa. Tvärtom har Erdogan förklarat att Turkiet dessutom är berett att gå vidare och köpa också det mer moderna ryska missilsystemet S-500.