Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Turkiet trappar upp insatser mot flyktingsmugglare

EU varnar för en humanitär katastrof i Grekland, där upp till 70.000 flyktingar kan bli strandsatta. Turkiet lovar nu att stärka sin kustbevakning och säger sig redan ha trappat upp sina insatser för att stoppa flyktingsmugglare.

Strömmen av flyktingar och andra migranter till Grekland fortsätter, och allt fler blir strandsatta eftersom länderna på Balkan och längre norrut stramar åt sina gränser. I dag beräknas runt 25.000 ha fastnat i landet.

Nästa månad kan det bli nästan tre gånger så många, enligt migrationsminister Yiannis Mouzalas.

– Vi uppskattar antalet människor som kommer att sitta fast i vårt land nästa månad till mellan 50.000 och 70.000, säger ministern i en tv-intervju, skriver TT.

I en intervju med tidningen Ekathimerini varnar EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos för en humanitär kris i Grekland ”om inte alla sidor tar sitt ansvar”.

Avramopoulos uppmanar alla EU-länder som gått med på en fördelning av flyktingar att ta emot sin kvot, och han inskärper att uppgörelsen mellan EU och Turkiet från i november måste genomföras.

Turkiet ska enligt det avtalet bromsa flyktingströmmen i utbyte mot tre miljarder euro i bistånd till olika insatser för att hantera flyktingsituationen. Inför toppmötet mellan EU och Turkiet nästa måndag förväntas Ankara kunna visa upp konkreta resultat.

Eftersom kustlinjen är tusen mil lång och full av vikar och uddar är det en mycket komplicerad och tidsödande uppgift att stärka övervakningen. Men Turkiet har redan börjat, enligt vice premiärminister Numan Kurtulmus.

Förra året stoppades 156.000 migranter som försökte ta sig över Egeiska havet, och 4.800 smugglare greps, varav hälften nu står inför rätta i Turkiet, säger Kurtulmus till AP.

Regeringen i Ankara lovar att öka kustbevakningens kapacitet ytterligare och planerar att införa en lag som likställer människosmuggling med organiserad brottslighet eller rent av terrorbrott.

Reportrar som arbetar för AP har den senaste tiden bevittnat en intensifierad polisaktivitet i staden Ayvacik, som är en viktig startpunkt för migranter som siktar på den grekiska ön Lesbos.

Polisen ska där ha gripit många flyktingar som gömt sig i terrängen i väntan på flyktingsmugglare. I vattnen utanför har turkisk kustbevakning stoppat smuggelbåtar och fört dem tillbaka till land.

– Vi känner till organisatörernas knutpunkter och vi vidtar mycket effektiva åtgärder mot dem, säger Kurtulmus.

Turkiet ska också underlätta för flyktingar som stannar i landet, bland annat genom att garantera skolgång för alla syriska flyktingbarn.

Turkiet har nu tre miljoner flyktingar, varav 2,6 miljoner från Syrien. Turkiet har därmed passerat Pakistan som det land i världen som har störst flyktingbefolkning.

I takt med den väntade turkiska skärpningen och att Libyen har blivit mer laglöst har Egypten seglat upp som ett allt mer aktuellt alternativ för flyktingsmugglare, säger EU-tjänstemän till Reuters.

Några officiella siffror finns inte men runt hamnstaden Alexandria uppges människosmugglingsaktiviteten ha ökat. Det väcker viss oro för europeisk säkerhet.

– Vår största oro är att det bland smugglare och migranter också kan finnas militanta extremister från Sinai, knutna till IS eller al-Qaida, säger en EU-tjänsteman till Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.