Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Turkiets Erdogan: Adolf Hitler hade ett effektivt system

Foto: Basin Bulbul/AP

Tyskland hade ett ”effektivt presidentsystem” under Hitler. Det hävdar Tayyip Erdogan, som vill ge utökade befogenheter till det turkiska presidentämbetet.

Den turkiske presidenten vill ha ett mer exekutivt ämbete, i stil med det amerikanska, franska eller ryska styret – snarare än den mer ceremoniella roll som presidenten har i Turkiet. Men när Erdogan av den turkiska nyhetsbyrån Dogan fick frågor om huruvida detta kunde låta sig göras med bibehållande av den turkiska enhetsstaten, gjorde han en parallell till Hitlertyskland.

– Det finns redan exempel i världen. Man kan se det när man tittar på Hitlers Tyskland, svarade han, skriver Reuters.

Foto: AP

Sedan påpekade han att det finns mer sentida exempel i flera andra länder.

Erdogans parti, det regerande AKP, har skapandet av en ny grundlag högt upp på agendan efter att ha fått majoritet parlamentsvalet i november. På onsdagen anslöt sig det största oppositionspartiet till detta.

Oppositionspartierna instämmer visserligen i behovet av en ny grundlag, eftersom den befintliga skapades efter en statskupp 1980 och fortfarande bär militärens prägel. Däremot stöder man inte de maktambitioner för presidenten som Erdogan eftersträvar, eftersom man befarar att en auktoritär ledare skulle kunna få för stor makt, skriver Reuters.

Senare på fredagen gick den turkiske presidentens kontor ut med ett ”förtydligande” och sa att Erdogans uttalande hade förvanskats och att det inte skulle tolkas som att Erdogan ansåg att Hitler-Tysklands politiska struktur var en positiv förebild, skriver Reuters.

”Erdogans metafor om Hitler-Tyskland har förvanskats av några nyhetskanaler och kommit att användas i sin rakt motsatta betydelse”, sades det uttalandet.

”Om systemet missbrukas kan det leda till dåligt ledarskap som i sig resulterar i en katastrof som i Hitlers Tyskland.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.