Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Turkiets konfrontation med PKK utmanar EU

Foto: TT

Den turkiska regeringens alltmer öppna konfrontation med PKK-gerillan kommer att ställa EU inför dramatiska utmaningar. Det säger en europeisk toppdiplomat till DN på tisdagen.

President Tayyip Erdogans hot att lyfta den parlamentariska immuniteten för det prokurdiska HDP-partiets ledare är ett varsel om vilka utmaningar som stundar för EU:s del. Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag, HDP:s bägge partiledare, har talat öppet om kurdiskt självstyre de senaste veckorna, vilket det regerande AKP-partiet tolkar som incitament till uppror och brott mot konstitutionen.

Demirtas och Yüksekdag är av allt att döma på väg mot en fängelsevistelse. EU, som annars prompt brukar höja sin röst i sådana lägen, tiger som muren. Sedan migrationskaoset bröt ut i somras har EU gjort allt för att hålla Turkiet på gott humör, av rädsla för att Ankara ska skicka ännu fler båtflyktingar mot de grekiska öarna.

Men Sveriges och Danmarks skärpta gränsbevakning, jämte liknande åtgärder på andra håll, ändrar radikalt Turkiets möjligheter att vrida om armen på EU. Erdogan överrumplade Europa med sitt beslut att sluta patrullera vattnen mellan Turkiet och de grekiska öarna. Men om alla EU:s inre gränser förseglas så blir Grekland det enda land Turkiet kommer att kunna skrämma med fortsatt flyktinginvasion.

Under hösten har EU, för att inte reta Ankara, skjutit upp publikationen av sin årliga framstegsrapport, den som sätter betyg på Turkiets väg mot EU-mässig demokrati. 2015 blev ett svart år för den turkiska pressen, för rättsväsendet och för kurdisk-turkisk samlevnad. Häromdagen varnade Turkiet EU för att ge kritiken fria tyglar i nästa rapport. Det är ett slående prov på Turkiets känsla av överläge i umgänget med EU, att dess EU-minister Volkan Bozkir på måndagen krävde att årets EU-rapport skrivs i samråd med Turkiet.

Efter alla år som de turkiska kurdernas beskyddare är det ett drastiskt rollbyte för EU att nu, då ett nytt turkisk-kurdiskt krig står för dörren, agera neutral observatör. Mycket tyder på att Erdogan och militärledningen är redo att löpa linan ut i konflikten med PKK. Stridsvagnar inne i kurdiska städer är inte längre någon förstasidesnyhet, varken i Turkiet eller utomlands.

– Det ser ut som om Ankara satsar på en Sri Lanka-lösning, alltså på att utplåna gerillan en gång för alla. Lyckas det, vilket är föga troligt, så stärks de turkiska generalerna. Lyckas det inte, och våldet eskalerar, så stärker också det militärens position. Det skall bli spännande att se hur länge EU lyckas ignorera en sådan utveckling, säger Turkietkännaren Halil Karaveli.

Det som mer än något annat upptänt de styrandes vrede är HDP:s kungörelser om framtida federal status för landets kurdiska delar, och om kurser och vuxenutbildning för att förbereda den kurdiska befolkningen inför självstyre. Både federalism och självstyre är numera bannlysta begrepp, trots att president Erdogan under nära fem år, fram till i somras, förhandlade med PKK om möjliga politiska lösningar på konflikten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.