Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/turkisk-domstol-slapper-ytterligare-en-journalist/

VÄRLDEN

Turkisk domstol släpper ytterligare en journalist

Turkisk domstol släpper journalisten Kadri Gürsel ur häktet. Han är en av dem fem frihetsberövade journalisterna från den oberoende tidningen Cumhuriyet. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Totalt är 17 journalister från den turkiska oberoende tidningen Cumhuryiet åtalade för att på olika sätt ha stöttat terrorism.

Anklagelserna handlar om påstått förnedrande artiklar av president Recep Tayyip Erdogan och propaganda för den terroriststämplade kurdgerillan PKK, Gülenrörelsen och marxist-leninistiska DHKP-C.

Läs mer: Erdogan: Vi kommer att halshugga förrädarna

Till en början var alla åtalade journalister frihetsberövade, men turkisk domstol har på senare tid släppt flera. Slutet av augusti släpptes sju journalister – bland annat karikatyrtecknare, styrelseledamöter, bokredaktör och kolumnister.

Nu släpps kolumnisten Kadri Gürsel från häktet, efter beslut från en turkisk domstol på måndagskvällen. Misstankarna mot honom kvarstår dock.

Fortfarande är fyra journalister frihetsberövade, bland dem finns utgivaren.

Läs mer: Journalisten Cigdem Akyol: Erdogans liv säger så mycket om Turkiet

Turkiet rankas på plats 155 av 180 länder i Pressfrihetsindexet som Reportrar utan gränser sammanställer. Efter det misslyckade kuppförsöket den 15 juli förra året har situationen för de oberoende medierna förvärrats.

Tusentals journalister har förlorat jobbet och 177 medieföretag och 1.200 webbsidor har stängts ned.

Ämnen i artikeln

Turkiet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt