Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Turkisk militär mot syriska gränsen

Turkiet har inlett mobilisering med luftvärnsrobotar vid gränsen mot Syrien. Beslutet har fattats sedan ett turkisk militärflygplan sköts ned förra veckan.

Totalt ska det handla om ett trettiotal militära fordon som rört sig mot den syriska gränsen. Särkskilt handlar det om ungefär den plats där flygplanet slog ned, vid Yayladagi.

Det var i fredags som ett turkiskt stridsflygplan, en Phantom, sköts ned av Syrien. Den officiella förklaringen var att det flög så lågt att det hade skjutits ned även om det hade varit syriskt. Turkiet lovade försvara sig.

På tisdagen, vid ett blixtinkallat Nato-möte, kallade premiärminister Recep Tayyip Erdogan fortfarande det inträffade för en ”avskyvärd attack”. Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen ställde sig helt bakom Turkiet.

Nato sade dock att några militära insatser var inte aktuella. På torsdagen – två dagar efter att Erdogan kallat Syrien för ett ”tydligt och aktuellt hot” och alla ”militära element” från Syrien mot turkiska gränsen ska ses som hot och militära mål – vidtog Turkiet alltså trots detta militära åtgärder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.