Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 17:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/turkisk-oppositionspolitiker-domd-till-nastan-tio-ars-fangelse-for-terrorism/

Världen

Turkisk oppositionspolitiker dömd till nästan tio års fängelse för ”terrorism”

Canan Kaftancioglu, oppositionspartiet CHP:s ledare. Foto: Bulent Kilic/AFP

Canan Kaftancioglu, oppositionspartiet CHP:s ledare i Istanbul-distriktet och en av landets mest aktade politiker, dömdes på fredagen till nära tio års fängelse för ”terrorism” och för att ha förolämpat president Tayyip Erdogan. Bägge dessa brott, enligt åklagaren, begicks i inlägg på nätet för flera år sedan.

– Det här är ingen riktig domstol! ropade Kaftancioglu efter att domen fallit, och svarade domarna med en dikt av den berömde poeten Nazim Hikmet, där han säger ”Det är inte tjänarna jag är arg på, utan deras herre!”

Straffet, meddelade rättens ordförande i Istanbuls justitiepalats, sattes till nio år och åtta månader. Men, sade han, om Kaftancioglu visade ånger kunde det bli tal om ett lindrigare straff. Hon avvisade anbudet genast och sade: 

– Jag ångrar inget, vi kommer att segra till slut!

Under rättegången har Kaftancioglu hela tiden hävdat att åtalet är det styrande etablissemangets straff för förlusten av Istanbul under dramatiska val i mars och juni i år. En av hennes närmaste rådgivare säger till DN: ”De har dammsugit arkiven efter något de kunde åtala henne för. När de inte hittade något förvandlade de regeringskritiska poster på sociala medier till terrorism!”.

De inlägg som legat till grund för åtalet kritiserade bland annat regimens hårda metoder under protesterna kring Gezi-parken 2013, beklagade den avbrutna fredsprocessen med kurderna och protesterade mot rättslösheten för fängslade journalister.

Den drakoniska domen reser frågetecken kring borgmästare Ekrem Imamoglus fortsatta styre. I veckan, efter att Imamoglu rest till Diyarbakir, landets största kurdiska stad, för att träffa avsatta kurdiska borgmästare i sydöst, varnades han av inrikesminister Süleyman Soylu:

– Du skall veta din plats. Lägg dig inte i andra städer. Om du glömmer det så skall vi göra ditt liv plågsamt.

 Ahmet T. Kuru, islamexpert vid San Diego-universitetet, sade häromdagen:

– Om inte det civila samhället organiserar sig och visar att det kommer att göra motstånd, så kommer borgmästarna i Istanbul och Ankara att avsättas och ersättas med regimens byråkrater. Det kan ske när som helst.

Canan Kaftancioglu, 47 är läkare och svärdotter till en berömd turkisk publicist, Ümit Kaftancioglu. Han mördades 1980 av högerterrorister från ”de grå vargarna”, extremistpartiet MHP:s ungdomsfalang. MHP är sedan 2015 president Erdogans viktigaste allierade. 

Sedan hon tog över ledningen för CHP-partiet häromåret har hon arbetat målmedvetet för att tillfoga regerande AKP dess första valförlust sedan det kom till makten 2002. Personer i hennes närhet säger till DN att de kommer att överklaga domen och att de hoppas på en kraftfull reaktion mot domen från Europas regeringar.