Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 00:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/turkisk-raddning-av-coronasmittad-man-var-politisk-show/

Världen

”Turkisk räddning av coronasmittad man var politisk show”

47-årige Emrullah Gülüsken hämtades med ett turkiskt ambulansplan från Sverige sedan hans barn hävdat att han vägrades vård för covid-19 i Sverige.
47-årige Emrullah Gülüsken hämtades med ett turkiskt ambulansplan från Sverige sedan hans barn hävdat att han vägrades vård för covid-19 i Sverige. Foto: Aytug Can Sencar/TT

Den turkiska regimens räddning av en coronasmittad turkisk man som skulle ha nekats vård i Sverige var en politisk show. Det sade journalisten Seda Sanlier till turkiska medier på tisdagen – och stämplades genast som terrorist och lögnare av statskontrollerade tidningar och bloggare.

Sanlier, 35, studerar till förskollärare i Sverige, där hon är bosatt sedan tio år. I ett samtal med DN på onsdagen berättar hon att den turkiska regimen försökt lyncha henne digitalt sedan hon uttryckt tvivel på regimens version av ”räddningen”:

– Man har till och med angivit min gatuadress i Halmstad där jag bor, och förklarat precis vilken ytterdörr som är min. Det kan bli farligt för mig. Andra personer som utpekats av regimen har attackerats i flera europeiska länder.

Läs mer: EU diskuterar kontroversiellt ”covid-pass” för tillfrisknade

Med stora fanfarer förde ett turkiskt ambulansplan Emrullah Gülüsken, bosatt i Eslöv, till Ankara i söndags. Sverige hade nekat mannen sjukhusplats, hävdade hans döttrar på sociala medier, en version som strax fördes vidare av regimtrogna medier i Ankara och Istanbul, med klara antydningar om att mannen skulle ha diskriminerats i Sverige.

– Man ringde från Tele 1 (en av få turkiska tv-kanaler som inte lyder under styrande AKP) och frågade mig om detta. Jag berättade att i Sverige nekas ingen vård av etniska skäl, och att smittade som inte behöver akutvård isoleras i sina hem, säger Sanlier.

Seda Sanlier
Seda Sanlier Foto: Privat

I tv-intervjun sade Sanlier också att Gülüsken står nära regeringspartiet AKP och är mycket aktiv på sociala medier som påhejare av president Recep Tayyip Erdogan. Att räddningsexpeditionen till Sverige, som var toppnyhet i statskontrollerade medier, skulle ha varit en planerad charad är således inte så långsökt.

I Turkiet, där få personer utanför regeringspartiets led tror att Gülüsken behövde räddas från Sverige, cirkulerar nu fantasifulla rykten om att Sverige kommer att hämnas på mannens döttrar och dra in deras svenska medborgarskap som straff för att de svärtat ned landets rykte.

Sanlier är sambo med en känd svensk-turkisk vänsteraktivist, Hamza Yalcin, som ger ut tidskriften Odak. Kritiken mot henne i Turkiet går ut på att både han och hon är terrorister, ingen ovanlig beteckning på kritiker. 

Yalcin dömdes 1979 till ett långt fängelsestraff för medverkan i revolutionära THKP-C. 1985 fick han asyl i Sverige. Sommaren för 3 år sedan var han mycket nära att mista sin frihet, då spansk polis grep honom i Barcelona efter en turkisk efterlysning via Interpol. Spanien valde att inte utlämna honom.

Det turkiska förbundet för exiljournalister i Europa, ATGB, säger i en kommuniké att man står helhjärtat bakom Sanlier och hennes rätt att arbeta fritt.