Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/turkiska-trupper-gar-in-i-syrien/

Världen

Turkiet skickar in marktrupper i Syrien

01:59. Vad betyder Trumps uttåg ur Syrien – och varför är kurdområdet viktigt? DN förklarar.

En turkisk markoffensiv har inletts i Syrien med syfte att tränga bort kurdiska styrkor, enligt president Erdogan. Enligt Syriska människorättsobservatoriet har minst 15 personer har dödats i flygattacker och nu har Turkiet skickat in markstyrkor i Syrien. 

På onsdagen inledde Turkiet en offensiv i nordöstra Syrien. President Recep Tayyip Erdogans beslut var väntat efter att Vita huset meddelade att de amerikanska stödtrupperna skulle dras tillbaka från de kurdkontrollerade delarna av norra Syrien.

https://twitter.com/RTErdogan/status/1181921311846735872

SDF:s talesperson Mustafa Bali bekräftar den militära operationen som bär kodnamnet Fredens vår. Stridsflygplan har anfallit civila områden och stor panik har utbrutit bland befolkningen, skriver han på Twitter:

https://twitter.com/mustefabali/status/1181920830940487681

15 personer, varav åtta civila, uppges ha dött i dagens offensiv, enligt Syriska människorättsobservatoriet. Två av de civila uppges ha dött i samband med flygbombningar över staden Qamishli i Syrien. Omkring 40 personer har skadats och tusentals människor uppges ha lämnat sina hem efter offensivens första dag.

Samtidigt rapporteras sex missiler ha avlossats från Syrien mot turkiska gränsstaden Nusaybin, enligt statliga nyhetsbyrån Anadolu.

På onsdagskvällen meddelade turkiska försvarsministeriet på Twitter att man skickar in markstyrkor längs med floden Eufrat i Syrien.

Lokala myndigheten för området, Rojava, uppmanade tidigare på onsdagen alla att röra sig mot de turkiska trupperna ”för att utöva motståndshandlingar”. SDF vädjar till USA att införa och upprätthålla ett flygförbud över regionen, men också till omvärlden att inta beredskap för en humanitär katastrof.

President Donald Trump kallar Turkiets agerande för ”en dålig idé” och att USA inte uppmuntrat till operationen, enligt ett uttalande från Vita huset.

Bild 1 av 3 Turkisk militär vid staden Akcakale, provinsen Sanliurfa, på tisdagen.
Foto: Bulent Kilic/AFP
Bild 2 av 3
Foto: DELIL SOULEIMAN
Bild 3 av 3
Foto: DELIL SOULEIMAN

Det var efter ett telefonsamtal med Erdogan som Trump i söndags meddelade att de amerikanska stödtrupperna skulle dras tillbaka. SDF-styrkorna var en viktig allierad för USA i striderna mot IS och det överraskande beskedet har fått skarp kritik, även från republikanskt håll, och kurderna kallar det för ”ett hugg i ryggen”.

På torsdagen ska FN:s säkerhetsråd att hålla ett extrainsatt möte om Syrien, rapporterar Reuters. Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, säger på en pressträff att Turkiets oro är befogad, men uppmanar landet att agera ”behärskat”.

– Det är viktigt att undvika handlingar som kan bidra till att destabilisera regionen, öka spänningarna och orsaka mänskligt lidande, säger Stoltenberg enligt AP.

Läs mer: Kurder fruktar attack – ”ser inget annat val än att försvara sig” 

Läs mer: Rädda barnen om barnen i IS-lägret