Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tusentals ballonger steg från murens gamla plats

På söndagskvällen steg de vita ballongerna mot natthimlen – så avslutades 25-årsjubileet av murens fall. På väg mot sina okända mål hade ballongerna med sig faddrarnas budskap fästade i tunna snören.

Det var fullt med folk längs den femton kilometer långa sträckan mellan East Side Gallery och Bornholmer Strasse. Där muren en gång skilde öst från väst stod de vita ballongerna uppradade. Berlinarna hade gått man ur huse för att se dem stiga mot skyn. Fullproppade trottoarer och gator förde tankarna till hur stämningen måste ha varit den magiska kvällen för 25 år sedan.

Med ballongerna följde en lapp dinglande i ett snöre, på lappen hade ballongfaddrarna skrivit sitt budskap till världen.

Faddern och lärarstudenten Svenja Bitzers budskap löd: Jag är född i Västberlin och är än i dag djupt berörd och tacksam över att jag aldrig behövt kämpa för min frihet. Jag önskar mig att alla murar i människors huvuden faller och att fler människor får uppleva friheten.

Så fort Svenja Bitzer hörde talas om ballongprojektet hade hon anmält sig som fadder.

– Det som hände då berör mig av någon anledning väldigt mycket. Jag vill bara gråta när jag ser bilderna från den tiden, säger 25-åringen som föddes 52 dagar innan muren föll.

Kanske beror hennes engagemang också på att hon hade en lärare som själv hade flytt från DDR-diktaturen. Dessförinnan hade säkerhetstjänsten Stasi hållit ögonen på honom.

– En gång tog han med sig sin Stasi­akt till skolan. Vi elever var helt chockade. De hade kollat honom när han gick och handlade, vad han köpte, hur länge han talade i telefon och så vidare, berättar Svenja Bitzer.

Jubileumsdagen började vid murmuseet på Bernauer Strasse med en andakt i Försoningskyrkan, på högtiden talade också medborgarrättskämpen och prästen Ehrhart Neubert och förbundskanslern Angela Merkel.

På så vis slöts en cirkel. Neubert bildade det parti, Demokratiskt uppbrott, som Merkel anslöt sig till i december 1989, ett par veckor efter murens fall.

Merkel påminde om att revolutionen i DDR var en del av ett större skeende. Utan Michail Gorbatjovs perestrojka, fackföreningen Solidaritet i Polen och öppnandet av den ungerska gränsen mot Österrike hade muren sannolikt inte fallit. Så var också Gorbatjov, Lech Walesa och den förre ungerske premiärministern Miklos Nemeth hedersgäster när jubileet fortsatte med en folkfest vid Brandenburger Tor.

De första ballongerna släpptes iväg därifrån vid 19-tiden och snart hade vågen nått faddern Kayoon Kims ballong vid Spree-kajen mittemot riksdagshuset.

Kayoon Kim, 24 år, praktiserar på ett sydkoreanskt kulturcentrum i Berlin. Hon hoppades förstås att hennes land någon gång skulle återförenas precis som Tyskland, men medgav att det inte såg så ljust ut.

”Jag fyller min ballong av all sorg och längtan jag samlat ihop efter Koreas 64-åriga delning och låter den stiga mot skyn”, hade hon skrivit på sin lapp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.